Ik maak mij zorgen om iemand met verward gedrag, waar kan ik terecht?

Er zijn verschillende signalen die erop kunnen wijzen dat iemand verward of zorgwekkend gedrag vertoont. Mocht je iemand in jouw omgeving hebben die voldoet aan onderstaande signalen, dan is het verstandig om hulp te zoeken. Bij wie je daarvoor terecht kunt, vertellen we je ook.

Signalen verward of zorgwekkend gedrag

Onderstaande signalen of symptomen kunnen een teken van verward gedrag zijn:

Meldpunt voor zorgwekkend gedrag

Als je je zorgen maakt over iemand met verward gedrag, zijn er verschillende stappen die je kunt ondernemen en organisaties die je kunt benaderen om te helpen:

  1. Bel de hulpdiensten: Als de persoon in kwestie een direct gevaar vormt voor zichzelf of anderen, aarzel dan niet en bel onmiddellijk de hulpdiensten (112 in veel landen). Geef zo duidelijk mogelijk aan wat er aan de hand is, zodat ze snel kunnen reageren. Daarnaast kun je ook Meldpunt Zorgwekkend Gedrag bellen (0800-1205). Je krijgt daar een deskundige aan de telefoon die jou van advies kan voorzien of een melding van verward gedrag kan noteren.
  2. Contacteer een crisislijn: In veel landen zijn er crisislijnen beschikbaar waar je terecht kunt voor advies en ondersteuning bij situaties van verward gedrag. Deze lijnen zijn bemand door getrainde professionals die je kunnen helpen bepalen welke stappen je moet nemen.
  3. Praat met hun familie of vrienden: Als je de persoon goed kent, kun je contact opnemen met hun familieleden of naaste vrienden om hen op de hoogte te brengen van de situatie. Zij kunnen mogelijk verdere stappen ondernemen.
  4. Neem contact op met een zorgprofessional: Als je merkt dat de persoon herhaaldelijk verward gedrag vertoont, kan het nuttig zijn om contact op te nemen met hun huisarts, psycholoog, psychiater of andere zorgverlener. Zij kunnen beoordelen of verdere interventie nodig is.
  5. Lokale gezondheidsinstanties: Sommige gemeenschappen hebben specifieke instanties of organisaties die zich richten op situaties met verward gedrag. Deze instanties kunnen advies geven en hulp coördineren.
  6. Begeleid de persoon naar hulp: Als het veilig is om te doen, kun je proberen de persoon naar een gezondheidszorginstelling te begeleiden. Blijf rustig en empathisch en leg uit dat je je zorgen maakt en wilt helpen.
  7. Vermijd confrontatie: Als de persoon agressief of vijandig reageert, probeer dan geen confrontatie aan te gaan. Houd afstand en bel de hulpdiensten als dat nodig is.

Het is belangrijk om te onthouden dat het omgaan met iemand met verward gedrag uitdagend kan zijn. Probeer kalm te blijven, wees begripvol en respecteer de grenzen van de persoon. Als er een direct gevaar is, is het altijd het beste om de hulpdiensten in te schakelen.

Wat te doen als het niet lukt om geschikte geestelijke gezondheidszorg te verkrijgen?

Wanneer het vinden van gepaste geestelijke gezondheidszorg een uitdaging blijkt te zijn, is het mogelijk om ondersteuning te ontvangen. Er zijn diverse bronnen die kunnen helpen, zoals jouw huisarts, zorgverzekeraar of Het Juiste Loket. Als deze opties ook niet vruchtbaar zijn, is het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport beschikbaar om te assisteren.

Hulp bij het verkrijgen van geschikte geestelijke gezondheidszorg

Ervaar je moeilijkheden bij het vinden van geschikte geestelijke gezondheidszorg en voel je je van de ene naar de andere plek gestuurd? In dat geval kun je bijstand krijgen van onder andere:

Indien je nog steeds geen geschikte GGZ-zorg kunt vinden met de hulp van zorgverleners, zorgverzekeraars of andere experts, kun je het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) verzoeken om mee te denken. Je kunt een e-mail sturen naar zorgvragen@minvws.nl.

Waar vind ik hulp voor psychische problemen?

Het is belangrijk om hulp te zoeken als je worstelt met psychische problemen. Er zijn verschillende bronnen en professionals beschikbaar die je kunnen ondersteunen. Hier zijn een paar opties:

Onthoud dat het vragen om hulp een teken van kracht is en dat er veel opties beschikbaar zijn om je te ondersteunen bij psychische problemen. Kies de optie die het beste bij jou en je situatie past.