Wanneer eindigt jouw ouderlijk gezag over een kind?

Jouw ouderlijk gezag over jouw kind eindigt automatisch zodra jouw kind de leeftijd van 18 jaar bereikt. Je kunt ook jouw ouderlijk gezag verliezen wanneer de rechter dit besluit, bijvoorbeeld als je jouw kind niet goed behandelt.

Beëindiging van ouderlijk gezag bij gevaar voor kind’s ontwikkeling

Bij opvoedingsproblemen wordt vaak eerst hulp aangeboden via de gemeente. Als deze hulp niet effectief is of als jij of jouw kind de hulp weigert, schakelt een jeugdhulpinstelling de Raad voor de Kinderbescherming in. De Raad onderzoekt of de ontwikkeling van jouw kind ernstig gevaar loopt en of er geen andere manieren zijn om dit gevaar af te wenden. Als dit het geval is, kan de Raad de kinderrechter vragen om jouw ouderlijk gezag over jouw kind te beëindigen.

Kinderrechter kan ouderlijk gezag intrekken

De rechter heeft de bevoegdheid om iemand anders het gezag over jouw kind te geven.

Tijdens een rechtszitting zal de kinderrechter ook jouw mening willen horen. Je kunt ook de hulp van een advocaat vragen. Als jouw kind 12 jaar of ouder is, zal de rechter ook zijn of haar mening vragen. Dit wordt ook wel een kindgesprek of kinderverhoor genoemd. Als je het niet eens bent met de beslissing van de rechter, kun je in hoger beroep gaan. Hierbij heb je de hulp van een advocaat nodig.

Voogdij na beëindiging van gezag

Als de kinderrechter het gezag over jouw kind beëindigt, zal een gecertificeerde instelling of pleegouder het gezag overnemen. Zij zullen dan het voogdijschap over jouw kind uitoefenen. Jouw kind zal worden opgevoed in een pleeggezin of instelling. Formeel heb jij als ouder dan geen zeggenschap meer over jouw kind. Desondanks zal de voogd jou waar mogelijk betrekken en op de hoogte houden van informatie over jouw kind.

Beëindiging van gezag tot aan volwassenheid van het kind

Het beëindigen van het gezag duurt tot jouw kind 18 jaar wordt.

Beëindiging van gezamenlijk ouderlijk gezag

Indien jij en jouw partner uit elkaar gaan en er hevige ruzie is zonder zicht op verbetering, kun je aan de rechter vragen om het gezag aan een van jullie toe te wijzen. Hiervoor dien je een verzoek tot verkrijgen van gezag in te dienen bij de rechtbank. De rechter zal dit verzoek alleen in zeer uitzonderlijke situaties honoreren, wanneer het echt in het belang van jouw kind is. Na beëindiging van het gezamenlijk gezag blijft de andere ouder nog steeds financieel bijdragen aan de opvoeding en verzorging van het kind.

Wanneer stopt mijn voogdij over een kind?

Jouw voogdij eindigt zodra het kind 18 jaar wordt. Het kan ook eindigen als één of beide ouders het gezag weer verkrijgen. In geval van overlijden van de voogd, zal de rechter een nieuwe voogd benoemen.

Beëindiging van voogdij

De voogdij eindigt in de volgende situaties:

Ontslag van voogdijtaak

Je kunt jouw rol als voogd verliezen in de volgende situaties: