Heb je als zzp’er recht op geboorteverlof?

Als zzp’er (zelfstandige zonder personeel) heb je geen recht op geboorteverlof zoals werknemers dat hebben. Geboorteverlof is een wettelijk recht dat geldt voor werknemers in loondienst. Zelfstandigen vallen niet onder deze regeling, omdat zij niet in dienst zijn bij een werkgever.

Als zzp’er ben je verantwoordelijk voor je eigen inkomen en arbeidsvoorwaarden. Dit betekent dat je geen aanspraak kunt maken op geboorteverlof via de reguliere wettelijke regelingen voor werknemers. In de praktijk betekent dit dat je als zzp’er geen door de overheid betaald verlof krijgt in verband met de geboorte van je kind.

Het kan echter wel verstandig zijn om als zzp’er voorafgaand aan de geboorte van je kind zelf te zorgen voor een periode van verminderde werkzaamheden of tijdelijke stopzetting van je werkzaamheden. Dit stelt je in staat om tijd door te brengen met je pasgeboren kind en je partner. Houd er wel rekening mee dat deze periode van verminderde werkzaamheden financiële gevolgen kan hebben, aangezien je als zzp’er geen recht hebt op doorbetaald verlof.

Als zzp’er is het belangrijk om je persoonlijke situatie en behoeften in overweging te nemen. Als je van plan bent om een periode vrij te nemen rondom de geboorte van je kind, zorg er dan voor dat je financiële planning op orde is en dat je voldoende voorbereid bent om tijdelijk minder inkomen te hebben.

Wanneer mag ik geboorteverlof opnemen als partner?

Als partner heb je recht op geboorteverlof in de vorm van het zogenoemde “partnerverlof” of “geboorteverlof”. Dit verlof is bedoeld om de partner de mogelijkheid te geven om bij de geboorte van het kind aanwezig te zijn en ondersteuning te bieden aan de moeder. Het geboorteverlof geldt voor partners van wie het kind op of na 1 juli 2020 is geboren.

Het partnerverlof bedraagt maximaal 5 weken. Dit verlof dient opgenomen te worden binnen 6 maanden na de geboorte van het kind. Tijdens het geboorteverlof ontvang je als partner een uitkering van het UWV ter hoogte van 70% van je dagloon, tot maximaal 70% van het maximumdagloon.

Het is belangrijk om dit verlof tijdig aan te vragen bij je werkgever. Het kan zijn dat je werkgever aanvullende regelingen heeft voor geboorteverlof, bijvoorbeeld om het verlof aan te vullen tot 100% van het loon.

Het geboorteverlof is dus een recht voor partners van wie het kind op of na 1 juli 2020 is geboren. Het geeft partners de mogelijkheid om actief deel te nemen aan de zorg voor hun pasgeboren kind en om de partner te ondersteunen tijdens de periode rondom de geboorte.

Ik wil graag aanvullend geboorteverlof. Hoe vraag ik dit aan?

Aanvullend geboorteverlof, ook wel bekend als partnerverlof, is bedoeld voor partners van moeders die net zijn bevallen. Met dit verlof kunnen partners meer tijd doorbrengen met hun pasgeboren kind. Hier zijn de stappen om aanvullend geboorteverlof aan te vragen.

Informeer bij je werkgever

Voordat je aanvullend geboorteverlof aanvraagt, is het belangrijk om te weten wat de regels en procedures zijn bij jouw werkgever. Neem contact op met je HR-afdeling of leidinggevende om te informeren naar het beleid en de voorwaarden voor aanvullend geboorteverlof.

Bepaal de duur van het verlof

Aanvullend geboorteverlof kan maximaal vijf weken worden opgenomen binnen zes maanden na de geboorte van het kind. Het verlof moet in hele weken worden opgenomen. Bepaal hoeveel weken verlof je wilt opnemen.

Dien een schriftelijke aanvraag in

Stel een schriftelijke aanvraag op voor aanvullend geboorteverlof en stuur deze naar je werkgever. Vermeld in de aanvraag de gewenste startdatum van het verlof en de duur ervan.

Bespreek de planning

Mogelijk wil je het aanvullend geboorteverlof direct na de geboorte opnemen, of juist op een later moment. Bespreek met je werkgever wat de meest geschikte planning is voor zowel jou als je werkplek.

Ontvang bevestiging

Zodra je werkgever je aanvraag heeft ontvangen en goedgekeurd, ontvang je een bevestiging van de startdatum en duur van het aanvullend geboorteverlof.

Informeer je collega’s en team

Informeer je collega’s en teamleden over je aanvullend geboorteverlof, zodat zij op de hoogte zijn van je afwezigheid en eventuele taken kunnen overnemen.

Geniet van het verlof

Tijdens het aanvullend geboorteverlof kun je genieten van de tijd met je pasgeboren kind en je partner. Dit verlof is onbetaald, dus houd rekening met de financiële impact ervan.

Zorg ervoor dat je tijdig de aanvraag indient en alle nodige informatie verstrekt aan je werkgever. Elke werkgever kan specifieke procedures en voorwaarden hebben, dus het is raadzaam om je goed te informeren voordat je het aanvullend geboorteverlof aanvraagt.