Wat moet ik regelen als ik dementie heb?

Als je gediagnosticeerd bent met dementie, zijn er verschillende stappen en maatregelen die je kunt nemen om jezelf en je naasten te ondersteunen. Hier zijn enkele belangrijke zaken om te overwegen:

Medische Zorg en behandeling

Maak een zorgplan

Juridische en financiële zaken

Gezond leven

Ondersteuning voor mantelzorgers

Als je naasten zorg voor je dragen, is het belangrijk om ook hun behoeften te erkennen en te ondersteunen. Mantelzorg kan zwaar zijn en kan emotionele en fysieke belasting met zich meebrengen.

Hulp en diensten

Zoek naar lokale organisaties en diensten die ondersteuning bieden aan mensen met dementie en hun families. Denk aan dagbesteding, thuiszorg en respijtzorg om mantelzorgers te ontlasten.

Wilsverklaringen en volmachten

Overweeg het opstellen van een wilsverklaring, zoals een behandelverbod of euthanasieverklaring, om je wensen duidelijk vast te leggen voor toekomstige medische beslissingen.

Huisvesting en leefomgeving

Ondersteuning en informatie

Zoek betrouwbare informatiebronnen en organisaties die gespecialiseerd zijn in dementie. Deze kunnen je helpen om beter te begrijpen wat je te wachten staat en welke stappen je kunt nemen.

Het is belangrijk om te benadrukken dat elke situatie uniek is. Het kan nuttig zijn om een gesprek te hebben met een zorgverlener, dementiespecialist, sociaal werker of maatschappelijk werker om de specifieke behoeften en stappen voor jouw situatie te bespreken.