Logo zorg-informatie.nl Wit

Ik wil graag aanvullend geboorteverlof. Hoe vraag ik dit aan?

Aanvullend geboorteverlof, ook wel bekend als partnerverlof, is bedoeld voor partners van moeders die net zijn bevallen. Met dit verlof kunnen partners meer tijd doorbrengen met hun pasgeboren kind. Hier zijn de stappen om aanvullend geboorteverlof aan te vragen.

Informeer bij je werkgever

Voordat je aanvullend geboorteverlof aanvraagt, is het belangrijk om te weten wat de regels en procedures zijn bij jouw werkgever. Neem contact op met je HR-afdeling of leidinggevende om te informeren naar het beleid en de voorwaarden voor aanvullend geboorteverlof.

Bepaal de duur van het verlof

Aanvullend geboorteverlof kan maximaal vijf weken worden opgenomen binnen zes maanden na de geboorte van het kind. Het verlof moet in hele weken worden opgenomen. Bepaal hoeveel weken verlof je wilt opnemen.

Dien een schriftelijke aanvraag in

Stel een schriftelijke aanvraag op voor aanvullend geboorteverlof en stuur deze naar je werkgever. Vermeld in de aanvraag de gewenste startdatum van het verlof en de duur ervan.

Bespreek de planning

Mogelijk wil je het aanvullend geboorteverlof direct na de geboorte opnemen, of juist op een later moment. Bespreek met je werkgever wat de meest geschikte planning is voor zowel jou als je werkplek.

Ontvang bevestiging

Zodra je werkgever je aanvraag heeft ontvangen en goedgekeurd, ontvang je een bevestiging van de startdatum en duur van het aanvullend geboorteverlof.

Informeer je collega’s en team

Informeer je collega’s en teamleden over je aanvullend geboorteverlof, zodat zij op de hoogte zijn van je afwezigheid en eventuele taken kunnen overnemen.

Geniet van het verlof

Tijdens het aanvullend geboorteverlof kun je genieten van de tijd met je pasgeboren kind en je partner. Dit verlof is onbetaald, dus houd rekening met de financiële impact ervan.

Zorg ervoor dat je tijdig de aanvraag indient en alle nodige informatie verstrekt aan je werkgever. Elke werkgever kan specifieke procedures en voorwaarden hebben, dus het is raadzaam om je goed te informeren voordat je het aanvullend geboorteverlof aanvraagt.

Vraag en antwoord

Is het, als zorgverlener, toegestaan om voorbehouden handelingen zelfstandig uit te voeren?

Het uitvoeren van voorbehouden handelingen als zorgverlener is doorgaans onderworpen aan specifieke regelgeving en wetten die variëren per regio en land. Voorbehouden handelingen zijn medische handelingen die alleen door bevoegde […]

Welke (voorbehouden) handelingen mag mijn zorgverlener wel of niet uitvoeren?

Zorgverleners mogen verschillende handelingen uitvoeren, afhankelijk van hun bevoegdheid en bekwaamheid. Deze handelingen worden vaak verdeeld in ‘voorbehouden handelingen’ en ‘risicovolle handelingen’. De bevoegdheden kunnen variëren per type zorgverlener en […]

Is het toegestaan om in een privésituatie medisch te handelen?

Het verlenen van medische zorg in een privésituatie kan variëren afhankelijk van de juridische en ethische normen in jouw regio. Over het algemeen zijn er enkele belangrijke punten om in […]

magnifiercross