Logo zorg-informatie.nl Wit

Wanneer heb je recht op ouderschapsverlof?

Je hebt als ouder recht op ouderschapsverlof als je voldoet aan bepaalde voorwaarden. Ouderschapsverlof is bedoeld om meer tijd door te brengen met je kind(eren) en om werk en gezinsleven beter op elkaar af te stemmen. Hier vind je de algemene voorwaarden voor ouderschapsverlof in Nederland. 

Leeftijd van het kind

  • Je hebt recht op ouderschapsverlof als je kind jonger is dan 8 jaar.
  • Bij een adoptiekind of pleegkind geldt deze leeftijdsgrens tot 8 jaar na de datum waarop het kind in je gezin is opgenomen.

Arbeidsduur en dienstverband

  • Je moet minimaal één jaar in dienst zijn bij je werkgever voordat je ouderschapsverlof kunt opnemen.
  • Het recht op ouderschapsverlof geldt voor zowel fulltime als parttime werknemers.

Aanvraag en duur van het verlof

  • Ouderschapsverlof moet je schriftelijk aanvragen bij je werkgever, uiterlijk twee maanden voor de gewenste ingangsdatum.
  • Je kunt maximaal 26 keer je wekelijkse arbeidsduur aan ouderschapsverlof opnemen. Dit betekent dat je bijvoorbeeld als fulltime werknemer maximaal 26 weken ouderschapsverlof kunt opnemen.

Opname van het verlof

  • Het ouderschapsverlof moet in hele weken worden opgenomen, tenzij je werkgever akkoord gaat met een andere opnamevorm.
  • Je kunt het verlof verspreid over een periode van 18 jaar opnemen.

Salaris en vergoeding

  • Tijdens ouderschapsverlof ontvang je geen salaris van je werkgever. Wel heb je recht op een ouderschapsverlofkorting, die een belastingvoordeel oplevert.

Recht op terugkeer

  • Na het ouderschapsverlof heb je het recht om terug te keren naar je oorspronkelijke functie en arbeidsuren.

Vraag en antwoord

Is het, als zorgverlener, toegestaan om voorbehouden handelingen zelfstandig uit te voeren?

Het uitvoeren van voorbehouden handelingen als zorgverlener is doorgaans onderworpen aan specifieke regelgeving en wetten die variëren per regio en land. Voorbehouden handelingen zijn medische handelingen die alleen door bevoegde […]

Welke (voorbehouden) handelingen mag mijn zorgverlener wel of niet uitvoeren?

Zorgverleners mogen verschillende handelingen uitvoeren, afhankelijk van hun bevoegdheid en bekwaamheid. Deze handelingen worden vaak verdeeld in ‘voorbehouden handelingen’ en ‘risicovolle handelingen’. De bevoegdheden kunnen variëren per type zorgverlener en […]

Is het toegestaan om in een privésituatie medisch te handelen?

Het verlenen van medische zorg in een privésituatie kan variëren afhankelijk van de juridische en ethische normen in jouw regio. Over het algemeen zijn er enkele belangrijke punten om in […]

magnifiercross