Logo zorg-informatie.nl Wit

Wat moet ik regelen als ik dementie heb?

Als je gediagnosticeerd bent met dementie, zijn er verschillende stappen en maatregelen die je kunt nemen om jezelf en je naasten te ondersteunen. Hier zijn enkele belangrijke zaken om te overwegen:

Medische Zorg en behandeling

  • Zorg voor een goede medische follow-up en blijf regelmatig contact houden met je huisarts of specialist.
  • Bespreek de behandelopties en medicatie met je arts om symptomen te beheersen en de progressie van de ziekte te vertragen.

Maak een zorgplan

  • Stel samen met je arts en familieleden een zorgplan op dat je behoeften en wensen omvat naarmate de dementie vordert.
  • Bespreek je voorkeuren voor behandelingen, palliatieve zorg en eventuele andere zaken zoals euthanasie of orgaandonatie.

Juridische en financiële zaken

  • Overweeg om een juridische vertegenwoordiger aan te stellen, zoals een gemachtigde of bewindvoerder, voor het geval je niet meer in staat bent om zelf beslissingen te nemen.
  • Regel je financiële zaken, zoals het beheren van bankrekeningen en eigendommen. Dit kan helpen om mogelijke misbruik te voorkomen.

Gezond leven

  • Blijf actief en blijf lichamelijk en mentaal bezig, zolang dit mogelijk is. Regelmatige lichaamsbeweging en cognitieve stimulatie kunnen voordelen hebben.
  • Eet een gezond en uitgebalanceerd dieet om je algehele welzijn te bevorderen.

Ondersteuning voor mantelzorgers

Als je naasten zorg voor je dragen, is het belangrijk om ook hun behoeften te erkennen en te ondersteunen. Mantelzorg kan zwaar zijn en kan emotionele en fysieke belasting met zich meebrengen.

Hulp en diensten

Zoek naar lokale organisaties en diensten die ondersteuning bieden aan mensen met dementie en hun families. Denk aan dagbesteding, thuiszorg en respijtzorg om mantelzorgers te ontlasten.

Wilsverklaringen en volmachten

Overweeg het opstellen van een wilsverklaring, zoals een behandelverbod of euthanasieverklaring, om je wensen duidelijk vast te leggen voor toekomstige medische beslissingen.

Huisvesting en leefomgeving

  • Denk na over aanpassingen in je huis om het veilig en comfortabel te maken voor iemand met dementie.
  • Als de ziekte vordert, kan overwogen worden om naar een gespecialiseerde woonomgeving te verhuizen, zoals een verzorgingshuis of verpleeghuis.

Ondersteuning en informatie

Zoek betrouwbare informatiebronnen en organisaties die gespecialiseerd zijn in dementie. Deze kunnen je helpen om beter te begrijpen wat je te wachten staat en welke stappen je kunt nemen.

Het is belangrijk om te benadrukken dat elke situatie uniek is. Het kan nuttig zijn om een gesprek te hebben met een zorgverlener, dementiespecialist, sociaal werker of maatschappelijk werker om de specifieke behoeften en stappen voor jouw situatie te bespreken.

Vraag en antwoord

Is het, als zorgverlener, toegestaan om voorbehouden handelingen zelfstandig uit te voeren?

Het uitvoeren van voorbehouden handelingen als zorgverlener is doorgaans onderworpen aan specifieke regelgeving en wetten die variëren per regio en land. Voorbehouden handelingen zijn medische handelingen die alleen door bevoegde […]

Welke (voorbehouden) handelingen mag mijn zorgverlener wel of niet uitvoeren?

Zorgverleners mogen verschillende handelingen uitvoeren, afhankelijk van hun bevoegdheid en bekwaamheid. Deze handelingen worden vaak verdeeld in ‘voorbehouden handelingen’ en ‘risicovolle handelingen’. De bevoegdheden kunnen variëren per type zorgverlener en […]

Is het toegestaan om in een privésituatie medisch te handelen?

Het verlenen van medische zorg in een privésituatie kan variëren afhankelijk van de juridische en ethische normen in jouw regio. Over het algemeen zijn er enkele belangrijke punten om in […]

magnifiercross