Logo zorg-informatie.nl Wit

Wat moet ik regelen als ik dementie heb?

Als je gediagnosticeerd bent met dementie, zijn er verschillende stappen en maatregelen die je kunt nemen om jezelf en je naasten te ondersteunen. Hier zijn enkele belangrijke zaken om te overwegen:

Medische Zorg en behandeling

  • Zorg voor een goede medische follow-up en blijf regelmatig contact houden met je huisarts of specialist.
  • Bespreek de behandelopties en medicatie met je arts om symptomen te beheersen en de progressie van de ziekte te vertragen.

Maak een zorgplan

  • Stel samen met je arts en familieleden een zorgplan op dat je behoeften en wensen omvat naarmate de dementie vordert.
  • Bespreek je voorkeuren voor behandelingen, palliatieve zorg en eventuele andere zaken zoals euthanasie of orgaandonatie.

Juridische en financiële zaken

  • Overweeg om een juridische vertegenwoordiger aan te stellen, zoals een gemachtigde of bewindvoerder, voor het geval je niet meer in staat bent om zelf beslissingen te nemen.
  • Regel je financiële zaken, zoals het beheren van bankrekeningen en eigendommen. Dit kan helpen om mogelijke misbruik te voorkomen.

Gezond leven

  • Blijf actief en blijf lichamelijk en mentaal bezig, zolang dit mogelijk is. Regelmatige lichaamsbeweging en cognitieve stimulatie kunnen voordelen hebben.
  • Eet een gezond en uitgebalanceerd dieet om je algehele welzijn te bevorderen.

Ondersteuning voor mantelzorgers

Als je naasten zorg voor je dragen, is het belangrijk om ook hun behoeften te erkennen en te ondersteunen. Mantelzorg kan zwaar zijn en kan emotionele en fysieke belasting met zich meebrengen.

Hulp en diensten

Zoek naar lokale organisaties en diensten die ondersteuning bieden aan mensen met dementie en hun families. Denk aan dagbesteding, thuiszorg en respijtzorg om mantelzorgers te ontlasten.

Wilsverklaringen en volmachten

Overweeg het opstellen van een wilsverklaring, zoals een behandelverbod of euthanasieverklaring, om je wensen duidelijk vast te leggen voor toekomstige medische beslissingen.

Huisvesting en leefomgeving

  • Denk na over aanpassingen in je huis om het veilig en comfortabel te maken voor iemand met dementie.
  • Als de ziekte vordert, kan overwogen worden om naar een gespecialiseerde woonomgeving te verhuizen, zoals een verzorgingshuis of verpleeghuis.

Ondersteuning en informatie

Zoek betrouwbare informatiebronnen en organisaties die gespecialiseerd zijn in dementie. Deze kunnen je helpen om beter te begrijpen wat je te wachten staat en welke stappen je kunt nemen.

Het is belangrijk om te benadrukken dat elke situatie uniek is. Het kan nuttig zijn om een gesprek te hebben met een zorgverlener, dementiespecialist, sociaal werker of maatschappelijk werker om de specifieke behoeften en stappen voor jouw situatie te bespreken.

Vraag en antwoord

Wat zijn goede controlevragen in de zorg?

Het stellen van goede controlevragen is essentieel in de zorg om de kwaliteit van de zorgverlening te waarborgen en om ervoor te zorgen dat patiënten de juiste behandeling krijgen. Controlevragen […]

Welke drie ziekenhuizen zijn er?

In Nederland zijn ziekenhuizen essentieel voor het bieden van uitgebreide medische zorg. Deze zorginstellingen variëren in specialisatie en omvang. In dit artikel bespreken we drie soorten ziekenhuizen: algemene ziekenhuizen, academische […]

Welke zorg biedt de ggz?

De geestelijke gezondheidszorg (ggz) in Nederland biedt een breed scala aan behandelingen en ondersteuning voor mensen met psychische problemen en stoornissen. De ggz is er voor iedereen die hulp nodig […]

magnifiercross