Logo zorg-informatie.nl Wit

Iemand heeft dringend medische hulp nodig. Wat moet ik doen?

Als iemand dringend medische hulp nodig heeft, is het belangrijk om snel en adequaat te handelen. Volg de onderstaande stappen.

Bel direct het alarmnummer

In Nederland is het alarmnummer 112. Dit nummer is 24/7 bereikbaar voor noodgevallen, waaronder medische situaties waarin snel hulp nodig is.

Blijf kalm

Probeer rustig te blijven en zoveel mogelijk relevante informatie te verstrekken aan de hulpverleners aan de telefoon. Dit kan helpen om de juiste hulp snel ter plaatse te krijgen.

Geef duidelijke informatie

Geef door wat er precies aan de hand is, waar je je bevindt (adres, plaatsnaam) en eventuele andere relevante informatie zoals de toestand van de persoon, symptomen, enz.

Volg de instructies op

De hulpverleners aan de telefoon zullen je instructies geven over wat je kunt doen terwijl je wacht op professionele hulp. Volg deze instructies nauwkeurig op.

Zorg voor veiligheid

Probeer de omgeving veilig te houden voor zowel de persoon die hulp nodig heeft als voor jezelf. Indien mogelijk, verleen eerste hulp zoals reanimatie of het stelpen van bloedingen als je daarvoor getraind bent.

Blijf bij de persoon

Blijf bij de persoon tot de professionele hulpverleners arriveren. Bied geruststelling en steun.

Informeer omstanders

Als er anderen in de buurt zijn, vraag dan om hulp. Laat iemand anders indien nodig de deur openen, de omgeving veilig houden of assisteren.

Onthoud dat het belangrijk is om snel te handelen, maar ook om kalm te blijven en samen te werken met de professionele hulpverleners die ter plaatse komen.

Vraag en antwoord

Is het, als zorgverlener, toegestaan om voorbehouden handelingen zelfstandig uit te voeren?

Het uitvoeren van voorbehouden handelingen als zorgverlener is doorgaans onderworpen aan specifieke regelgeving en wetten die variëren per regio en land. Voorbehouden handelingen zijn medische handelingen die alleen door bevoegde […]

Welke (voorbehouden) handelingen mag mijn zorgverlener wel of niet uitvoeren?

Zorgverleners mogen verschillende handelingen uitvoeren, afhankelijk van hun bevoegdheid en bekwaamheid. Deze handelingen worden vaak verdeeld in ‘voorbehouden handelingen’ en ‘risicovolle handelingen’. De bevoegdheden kunnen variëren per type zorgverlener en […]

Is het toegestaan om in een privésituatie medisch te handelen?

Het verlenen van medische zorg in een privésituatie kan variëren afhankelijk van de juridische en ethische normen in jouw regio. Over het algemeen zijn er enkele belangrijke punten om in […]

magnifiercross