Logo zorg-informatie.nl Wit

Waar kan ik medicijnen kopen?

Receptmedicijnen zijn alleen verkrijgbaar bij een apotheek. Voor zelfzorgmedicijnen heb je geen recept nodig. Deze medicijnen zijn ook verkrijgbaar bij drogisten en supermarkten.

Aankoop van receptmedicijnen

Receptmedicijnen kun je alleen krijgen met een recept van je (huis)arts. Deze geneesmiddelen koop je bij een apotheek.

Zelfzorggeneesmiddelen zonder recept

Voor zelfzorggeneesmiddelen heb je geen recept nodig, bijvoorbeeld voor medicijnen tegen hooikoorts. Deze geneesmiddelen zijn naast apotheken ook verkrijgbaar op andere locaties, zoals bij drogisten, supermarkten of benzinestations. De plaats waar je zelfzorgmedicijnen kunt kopen, hangt af van de categorie waaronder het medicijn valt. Er zijn 3 categorieën zelfzorgmedicijnen:

Alleen apotheek

Bij zelfzorgmedicijnen in de categorie “Alleen Apotheek” (UA) is het belangrijk dat de apotheker je uitleg geeft over het juiste gebruik. De apotheker houdt ook rekening met eventuele andere medicijnen die je gebruikt.

Apotheek en drogist

Zelfzorggeneesmiddelen in de categorie “Apotheek en Drogist” (UAD) kun je alleen bij apotheken of drogisten kopen. Dit zijn medicijnen die je veilig zelf kunt gebruiken. De apotheker of drogist kan hierover advies en uitleg geven.

Algemene verkoop

Zelfzorggeneesmiddelen in de categorie “Algemene Verkoop” (AV) kun je overal kopen. Hierbij gaat het om medicijnen die je veilig zelf kunt gebruiken. Ze zijn meestal verkrijgbaar in kleine verpakkingen. Voorbeelden hiervan zijn nicotinepleisters, pijnstillers en sommige maagzuurremmers.

Aankoop van medicijnen via internet

Alleen bij een betrouwbare aanbieder kun je veilig medicijnen via internet bestellen.

Vraag en antwoord

Is het, als zorgverlener, toegestaan om voorbehouden handelingen zelfstandig uit te voeren?

Het uitvoeren van voorbehouden handelingen als zorgverlener is doorgaans onderworpen aan specifieke regelgeving en wetten die variëren per regio en land. Voorbehouden handelingen zijn medische handelingen die alleen door bevoegde […]

Welke (voorbehouden) handelingen mag mijn zorgverlener wel of niet uitvoeren?

Zorgverleners mogen verschillende handelingen uitvoeren, afhankelijk van hun bevoegdheid en bekwaamheid. Deze handelingen worden vaak verdeeld in ‘voorbehouden handelingen’ en ‘risicovolle handelingen’. De bevoegdheden kunnen variëren per type zorgverlener en […]

Is het toegestaan om in een privésituatie medisch te handelen?

Het verlenen van medische zorg in een privésituatie kan variëren afhankelijk van de juridische en ethische normen in jouw regio. Over het algemeen zijn er enkele belangrijke punten om in […]

magnifiercross