Logo zorg-informatie.nl Wit

Wat betaal ik voor medicijnen op recept?

Het bedrag dat je bij de apotheek voor een voorgeschreven medicijn betaalt, bestaat uit twee componenten. De prijs van het medicijn zelf en een vergoeding voor de service die de apotheek biedt.

Deze bedragen worden in overleg vastgesteld door zorgverzekeraars en apothekers. Hierdoor kan de prijs van hetzelfde medicijn variëren afhankelijk van je zorgverzekeraar, zorgpolis en apotheek. Het is aan te raden om bij je apotheker te informeren welke kosten je vergoed krijgt.

Kosten voor apotheekdiensten

De apotheek kan een vergoeding vragen voor:

  • Het controleren of de arts het medicijn heeft voorgeschreven in de juiste sterkte en dosering.
  • Het controleren of je andere medicijnen gebruikt die mogelijk een interactie kunnen hebben met het nieuwe medicijn.
  • Het leveren van het medicijn.
  • Uitleg geven over het gebruik van het medicijn.

De hoogte van de vergoeding hangt af van de handelingen die de apotheek moet verrichten en het tijdstip van aflevering. In de avonduren of in het weekend kan de vergoeding hoger zijn.

Vrije prijzen voor medicijnen

De overheid legt geen vaste prijzen op voor medicijnen. Apothekers en zorgverzekeraars komen samen overeen wat de prijs van een geneesmiddel zal zijn. Hierdoor kan de prijs van een medicijn variëren per zorgverzekeraar. Wel stelt de overheid maximumprijzen vast om ervoor te zorgen dat medicijnen betaalbaar blijven.

Rekening voor medicijnen betalen of niet

Als je zorgverzekeraar en de apotheek een overeenkomst hebben, zal de rekening rechtstreeks naar je zorgverzekeraar worden gestuurd.

Indien er geen overeenkomst is, dien je de rekening zelf te betalen en vervolgens de kosten bij je zorgverzekeraar te declareren. Je hebt de vrijheid om over te stappen naar een andere apotheek die wel een overeenkomst heeft met je zorgverzekeraar, maar hiervoor zal je een nieuw recept nodig hebben.

Informatie over medicijnvergoeding opzoeken

Op de website Medicijnkosten.nl kun je informatie vinden over de vergoeding van geneesmiddelen. Op deze website kun je:

  • Controleren of jouw medicijn onderdeel is van het basispakket van je zorgverzekering.
  • Ontdekken welke kosten meetellen voor je eigen risico.
  • Inzicht krijgen in eventuele eigen bijdragen.
  • Uitzoeken of er een goedkoper medicijn beschikbaar is dat volledig vergoed wordt.

Belangrijk om te weten!

Als je exact wilt weten welke vergoeding je ontvangt voor medicijnen, is het het beste om je eigen zorgverzekeraar te raadplegen. Dit hangt namelijk sterk af van je zorgverzekering en de bijbehorende vergoedingen.

Vraag en antwoord

Is het, als zorgverlener, toegestaan om voorbehouden handelingen zelfstandig uit te voeren?

Het uitvoeren van voorbehouden handelingen als zorgverlener is doorgaans onderworpen aan specifieke regelgeving en wetten die variëren per regio en land. Voorbehouden handelingen zijn medische handelingen die alleen door bevoegde […]

Welke (voorbehouden) handelingen mag mijn zorgverlener wel of niet uitvoeren?

Zorgverleners mogen verschillende handelingen uitvoeren, afhankelijk van hun bevoegdheid en bekwaamheid. Deze handelingen worden vaak verdeeld in ‘voorbehouden handelingen’ en ‘risicovolle handelingen’. De bevoegdheden kunnen variëren per type zorgverlener en […]

Is het toegestaan om in een privésituatie medisch te handelen?

Het verlenen van medische zorg in een privésituatie kan variëren afhankelijk van de juridische en ethische normen in jouw regio. Over het algemeen zijn er enkele belangrijke punten om in […]

magnifiercross