Logo zorg-informatie.nl Wit

Wat is het risico als ik een nepmedicijn gebruik?

De samenstelling van nepmedicijnen kan aanzienlijk verschillen van echte medicijnen. De betrouwbaarheid en veiligheid van nepmedicijnen zijn zeer onzeker. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid, zowel direct als op de lange termijn.

Op het eerste gezicht lijkt er niets verdachts aan nepmedicijnen. In feite zijn de nepverpakkingen en neppillen zo overtuigend nagemaakt dat zelfs deskundigen moeite hebben om ze van echte te onderscheiden. Echter, nepmedicijnen worden geproduceerd door onbetrouwbare instanties en voldoen niet aan de gangbare kwaliteitsnormen. Dit kan resulteren in de volgende problemen.

Afwijkende hoeveelheid werkzame stof

Veel nepmedicijnen bevatten weliswaar de werkzame stof, maar in een andere dosering dan vermeld op de verpakking. Hierdoor weet je niet zeker of je te weinig of te veel van de werkzame stof binnenkrijgt. Dit brengt het risico met zich mee van onderdosering of overdosering, wat ernstige gevolgen kan hebben voor je gezondheid. Omdat de effecten van te lage of te hoge doseringen onbekend zijn, zowel op korte als lange termijn.

Echte medicijnen ondergaan strikte controles en voldoen aan Europese wetgeving. Hierin staat dat de hoeveelheid werkzame stof maximaal 5% mag afwijken van de vermelde dosis. Bij nepmedicijnen ontbreekt deze controle.

Schadelijke bestanddelen

Nepmedicijnen kunnen onvermelde stoffen bevatten die niet op de verpakking staan. Deze kunnen goedkopere werkzame stoffen zijn die vergelijkbare effecten hebben, maar andere bijwerkingen met zich meebrengen. Zelfs als je niet meteen iets opmerkt, kan dit op de lange termijn schadelijk zijn voor je gezondheid. In sommige gevallen kunnen zelfs giftige stoffen in de pillen aanwezig zijn.

Vraag en antwoord

Is het, als zorgverlener, toegestaan om voorbehouden handelingen zelfstandig uit te voeren?

Het uitvoeren van voorbehouden handelingen als zorgverlener is doorgaans onderworpen aan specifieke regelgeving en wetten die variëren per regio en land. Voorbehouden handelingen zijn medische handelingen die alleen door bevoegde […]

Welke (voorbehouden) handelingen mag mijn zorgverlener wel of niet uitvoeren?

Zorgverleners mogen verschillende handelingen uitvoeren, afhankelijk van hun bevoegdheid en bekwaamheid. Deze handelingen worden vaak verdeeld in ‘voorbehouden handelingen’ en ‘risicovolle handelingen’. De bevoegdheden kunnen variëren per type zorgverlener en […]

Is het toegestaan om in een privésituatie medisch te handelen?

Het verlenen van medische zorg in een privésituatie kan variëren afhankelijk van de juridische en ethische normen in jouw regio. Over het algemeen zijn er enkele belangrijke punten om in […]

magnifiercross