Logo zorg-informatie.nl Wit

Ben ik verzekerd voor een zorgverzekering als ik woonachtig ben in het buitenland?

Als je woonachtig bent in het buitenland, gelden er specifieke regels met betrekking tot je zorgverzekering in Nederland.

Uitschrijven bij de gemeente

Als je verhuist naar het buitenland en je uitschrijft bij de Nederlandse gemeente, dan ben je in principe niet meer verplicht om een Nederlandse zorgverzekering aan te houden. Je kunt dan ook je zorgverzekering opzeggen.

Verdragslanden

Als je gaat wonen in een land waarmee Nederland een verdrag heeft gesloten over zorgverzekeringen, zoals EU- of EER-landen, kun je mogelijk aanspraak maken op medische zorg in dat land. Dit kan vaak geregeld worden met een Europees Verzekeringsbewijs (EHIC) of een speciaal formulier (bijvoorbeeld het S1-formulier voor gepensioneerden).

Particuliere verzekering

In sommige gevallen kan het raadzaam zijn om een particuliere zorgverzekering af te sluiten in het land waar je gaat wonen. Deze verzekering kan dekking bieden voor medische kosten en zorg in dat land.

Terugkeer naar Nederland

Als je op enig moment weer terugkeert naar Nederland om hier te wonen, ben je verplicht om opnieuw een Nederlandse zorgverzekering af te sluiten.

Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de regels en wetten met betrekking tot zorgverzekeringen in zowel Nederland als het land waar je gaat wonen. De situatie kan namelijk per land verschillen. Voordat je vertrekt, is het verstandig om contact op te nemen met je zorgverzekeraar en eventueel de instanties in het land van bestemming om te begrijpen wat de beste opties zijn voor je zorgverzekering en medische dekking.

Vraag en antwoord

Is het, als zorgverlener, toegestaan om voorbehouden handelingen zelfstandig uit te voeren?

Het uitvoeren van voorbehouden handelingen als zorgverlener is doorgaans onderworpen aan specifieke regelgeving en wetten die variëren per regio en land. Voorbehouden handelingen zijn medische handelingen die alleen door bevoegde […]

Welke (voorbehouden) handelingen mag mijn zorgverlener wel of niet uitvoeren?

Zorgverleners mogen verschillende handelingen uitvoeren, afhankelijk van hun bevoegdheid en bekwaamheid. Deze handelingen worden vaak verdeeld in ‘voorbehouden handelingen’ en ‘risicovolle handelingen’. De bevoegdheden kunnen variëren per type zorgverlener en […]

Is het toegestaan om in een privésituatie medisch te handelen?

Het verlenen van medische zorg in een privésituatie kan variëren afhankelijk van de juridische en ethische normen in jouw regio. Over het algemeen zijn er enkele belangrijke punten om in […]

magnifiercross