Logo zorg-informatie.nl Wit

Moet een zorgverzekeraar mij altijd accepteren als ik een zorgverzekering wil afsluiten?

Nee, een zorgverzekeraar is niet altijd verplicht om jou te accepteren als verzekerde wanneer je een zorgverzekering wilt afsluiten. Er zijn enkele situaties waarin een zorgverzekeraar het recht heeft om een verzekeringsaanvraag te weigeren.

Wettelijke acceptatieplicht

Zorgverzekeraars hebben een wettelijke acceptatieplicht voor de basisverzekering. Dit betekent dat ze niemand mogen weigeren voor de basisverzekering, ongeacht leeftijd, gezondheidstoestand of andere factoren.

Aanvullende verzekeringen

Voor aanvullende verzekeringen geldt geen wettelijke acceptatieplicht. Zorgverzekeraars kunnen je aanvraag voor een aanvullende verzekering weigeren of je vragen om medische informatie voordat ze je accepteren. Ook kunnen ze op basis van medische informatie bepaalde aanvullende dekkingen uitsluiten.

Betalingsachterstanden

Als je nog een betalingsachterstand hebt bij je huidige zorgverzekeraar, kan een nieuwe zorgverzekeraar je aanvraag weigeren totdat je de achterstand hebt ingelost.

Fraude of wanbetaling

Als je eerder betrokken bent geweest bij verzekeringsfraude of herhaaldelijk je premie niet hebt betaald, kan een zorgverzekeraar je aanvraag weigeren.

Het is belangrijk om te weten dat zorgverzekeraars over het algemeen geen medische selectie mogen toepassen voor de basisverzekering. Ze mogen dus geen aanvullende gezondheidsvragen stellen en geen hogere premie vragen op basis van je gezondheid. Voor aanvullende verzekeringen kunnen zorgverzekeraars wel aanvullende gezondheidsvragen stellen.

Als je wordt geweigerd door een zorgverzekeraar, ben je verplicht om een nieuwe zorgverzekeraar te zoeken die je wel accepteert voor de basisverzekering. Zorgverzekeraars zijn verplicht om iedereen voor de basisverzekering te accepteren, ongeacht gezondheidstoestand. Als je problemen ondervindt bij het vinden van een zorgverzekeraar, kun je contact opnemen met de overheid voor ondersteuning bij het vinden van een passende verzekering.

Vraag en antwoord

Is het, als zorgverlener, toegestaan om voorbehouden handelingen zelfstandig uit te voeren?

Het uitvoeren van voorbehouden handelingen als zorgverlener is doorgaans onderworpen aan specifieke regelgeving en wetten die variëren per regio en land. Voorbehouden handelingen zijn medische handelingen die alleen door bevoegde […]

Welke (voorbehouden) handelingen mag mijn zorgverlener wel of niet uitvoeren?

Zorgverleners mogen verschillende handelingen uitvoeren, afhankelijk van hun bevoegdheid en bekwaamheid. Deze handelingen worden vaak verdeeld in ‘voorbehouden handelingen’ en ‘risicovolle handelingen’. De bevoegdheden kunnen variëren per type zorgverlener en […]

Is het toegestaan om in een privésituatie medisch te handelen?

Het verlenen van medische zorg in een privésituatie kan variëren afhankelijk van de juridische en ethische normen in jouw regio. Over het algemeen zijn er enkele belangrijke punten om in […]

magnifiercross