Logo zorg-informatie.nl Wit

Waar vind ik informatie over mijn medicijnen?

Je kunt informatie vinden in de bijsluiter die je ontvangt bij je geneesmiddel. Vaak geeft je apotheker ook informatie over medicijnen. In de geneesmiddeleninformatiebank kun je informatie vinden over alle medicijnen die in Nederland zijn goedgekeurd.

Bijsluiter van medicijnen

Wanneer je medicijnen koopt in Nederland, wordt er altijd een bijsluiter in het Nederlands meegegeven. In de bijsluiter moeten de volgende gegevens staan:

  • De naam van het geneesmiddel.
  • De aanbevolen dosering.
  • Bekende bijwerkingen van het medicijn.
  • De actieve ingrediënten en hulpstoffen in het medicijn.
  • De hoeveelheid tabletten, zalf of gel in de verpakking.
  • Voor welke klachten of ziekten je het geneesmiddel kunt gebruiken.
  • In welke gevallen je het medicijn niet mag gebruiken (bijvoorbeeld als je allergisch bent voor een ingrediënt of tijdens de zwangerschap).
  • Het bedrijf dat het middel op de markt brengt.

Je kunt meer informatie over de bijsluiter vinden op de website van het CBG.

Informatie op de medicijnverpakking

De verpakking van het medicijn bevat ook informatie, zoals hoe je het medicijn moet gebruiken en bewaren. Welke informatie er op medicijnverpakkingen moet staan, kun je nalezen op de website van het CBG.

Informatie van de apotheek

Voor vragen over medicijnen en gezondheid kun je bij je apotheker terecht. Ook kun je kijken op de website van de apothekers: Apotheek.nl.

Informatie over vergoedingen van medisch geneesmiddel

Op de website Medicijnkosten kun je controleren of geneesmiddelen worden vergoed via het basispakket en hoeveel je eventueel moet bijbetalen. Ook kun je nagaan of er een alternatief geneesmiddel beschikbaar is zonder extra kosten.

Informatie medicinale cannabis

Je vindt alle informatie over het gebruik van cannabis als medicijn op de website van het Bureau Medicinale Cannabis.

Informatie over medicijnen online

Naast reguliere apotheken zijn er ook online apotheken die medicijnen verkopen. Om je gezondheid niet in gevaar te brengen, is het belangrijk om altijd de betrouwbaarheid van een webshop te controleren. Je kunt meer informatie vinden over het online bestellen van medicijnen op de website Online medicijnen bestellen.

Zoeken naar informatie over bijwerkingen van medicijnen

Op de website van Lareb kun je per geneesmiddel of vaccin informatie vinden over mogelijke bijwerkingen.

Geneesmiddeleninformatiebank

De geneesmiddeleninformatiebank bevat informatie over alle geregistreerde geneesmiddelen en homeopathische medicijnen in Nederland. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) beheert deze geneesmiddeleninformatiebank.

Informatie over diergeneesmiddelen

Ook voor diergeneesmiddelen kun je informatie vinden in de diergeneesmiddeleninformatiebank, die ook wordt beheerd door het CBG. Deze informatie is van toepassing op alle geregistreerde diergeneesmiddelen in Nederland.

Vraag en antwoord

Is het, als zorgverlener, toegestaan om voorbehouden handelingen zelfstandig uit te voeren?

Het uitvoeren van voorbehouden handelingen als zorgverlener is doorgaans onderworpen aan specifieke regelgeving en wetten die variëren per regio en land. Voorbehouden handelingen zijn medische handelingen die alleen door bevoegde […]

Welke (voorbehouden) handelingen mag mijn zorgverlener wel of niet uitvoeren?

Zorgverleners mogen verschillende handelingen uitvoeren, afhankelijk van hun bevoegdheid en bekwaamheid. Deze handelingen worden vaak verdeeld in ‘voorbehouden handelingen’ en ‘risicovolle handelingen’. De bevoegdheden kunnen variëren per type zorgverlener en […]

Is het toegestaan om in een privésituatie medisch te handelen?

Het verlenen van medische zorg in een privésituatie kan variëren afhankelijk van de juridische en ethische normen in jouw regio. Over het algemeen zijn er enkele belangrijke punten om in […]

magnifiercross