Logo zorg-informatie.nl Wit

Wat is het verschil tussen het eigen risico en de eigen bijdrage binnen de zorg?

Het eigen risico en de eigen bijdrage zijn twee verschillende begrippen binnen de zorg die te maken hebben met de kosten die je zelf moet betalen. Hieronder lees je het verschil tussen beide.

Eigen risico

Het eigen risico is een vastgesteld bedrag dat je zelf moet betalen voordat je zorgverzekeraar begint met het vergoeden van bepaalde zorgkosten uit het basispakket. Dit geldt voor alle zorgverzekeringen in Nederland. Het eigen risico geldt per kalenderjaar en wordt jaarlijks door de overheid vastgesteld. In 2023 is het eigen risico bijvoorbeeld €385.

Het eigen risico geldt voor bepaalde zorgkosten zoals ziekenhuisopnames, medicijnen en medische behandelingen. Er zijn echter uitzonderingen, zoals huisartsenzorg en verloskundige zorg, waarvoor geen eigen risico geldt.

Eigen bijdrage

De eigen bijdrage is het bedrag dat je moet bijdragen aan de kosten van bepaalde zorg of hulpmiddelen. Deze kosten komen bovenop het eigen risico en zijn afhankelijk van het soort zorg of hulpmiddel dat je gebruikt. De eigen bijdrage wordt niet altijd door de zorgverzekeraar vergoed.

Sommige zorg, zoals langdurige zorg en hulpmiddelen zoals een rollator, kan een eigen bijdrage vereisen. Deze bijdrage wordt vastgesteld door de overheid en kan verschillen afhankelijk van je persoonlijke situatie en het soort zorg. De eigen bijdrage is vaak van toepassing op zaken zoals hulpmiddelen, langdurige zorg en medicijnen.

Verschil eigen risico en eigen bijdrage

In het kort: het eigen risico betreft een vastgesteld bedrag aan zorgkosten dat je eerst zelf moet betalen voordat de zorgverzekeraar vergoedt, terwijl de eigen bijdrage specifieke kosten zijn die je bijdraagt bovenop het eigen risico voor bepaalde zorg of hulpmiddelen.

Vraag en antwoord

Is het, als zorgverlener, toegestaan om voorbehouden handelingen zelfstandig uit te voeren?

Het uitvoeren van voorbehouden handelingen als zorgverlener is doorgaans onderworpen aan specifieke regelgeving en wetten die variëren per regio en land. Voorbehouden handelingen zijn medische handelingen die alleen door bevoegde […]

Welke (voorbehouden) handelingen mag mijn zorgverlener wel of niet uitvoeren?

Zorgverleners mogen verschillende handelingen uitvoeren, afhankelijk van hun bevoegdheid en bekwaamheid. Deze handelingen worden vaak verdeeld in ‘voorbehouden handelingen’ en ‘risicovolle handelingen’. De bevoegdheden kunnen variëren per type zorgverlener en […]

Is het toegestaan om in een privésituatie medisch te handelen?

Het verlenen van medische zorg in een privésituatie kan variëren afhankelijk van de juridische en ethische normen in jouw regio. Over het algemeen zijn er enkele belangrijke punten om in […]

magnifiercross