Logo zorg-informatie.nl Wit

Wordt vitamine D vergoed door de zorgverzekering?

Vanaf 1 januari 2023 wordt vitamine D niet meer vergoed door jouw zorgverzekering. Je kunt vitamine D voor een bescheiden bedrag zelf aanschaffen bij de apotheek, supermarkt of drogist.

Middelen met vitamine D niet langer vergoed

Vanaf 1 januari 2023 dien je middelen met vitamine D zelf te betalen. Dit geldt voor producten met:

  • Alle doseringen vitamine D (colecalciferol).
  • Een combinatie van vitamine D en calcium.
  • Een combinatie van vitamine D en alendroninezuur.
  • Calcifediol (Hidroferol®).

Belang van vitamine D-gebruik blijft

Indien je vitamine D gebruikt, blijft het van belang om dit voort te zetten. Vitamine D draagt onder andere bij aan sterke botten, tanden en spieren. Veel mensen maken voldoende vitamine D aan via hun huid wanneer ze in de zon zijn. Echter, dit geldt vaak niet voor mensen:

  • Die ouder zijn dan 50 jaar.
  • Die in verwachting zijn.
  • Met een donkere huidskleur.
  • Die niet veel buiten, of in natuurlijk zonlicht, komen.

Kinderen onder de 4 jaar maken vaak ook nog onvoldoende vitamine D aan. Jouw arts of apotheker kan je adviseren over de juiste dosering vitamine D.

Niet noodzakelijk om vitamine D te verzekeren

Op aanbeveling van Zorginstituut Nederland is besloten om vitamine D niet langer te vergoeden via de zorgverzekering. Volgens het Zorginstituut is het niet noodzakelijk om vitamine D te verzekeren vanwege de relatief lage kosten en de gemakkelijke verkrijgbaarheid ervan. Hierdoor valt het niet binnen de basisverzekering.

Het behouden van vergoeding voor vitamine D in het basispakket zou de maatschappij per persoon 10 keer zoveel kosten. Door deze vergoeding te schrappen, kan € 129 miljoen per jaar worden bespaard en ingezet worden voor zorg die wél essentieel is om te verzekeren.

Vitamine D verkrijgbaar bij apotheek en drogist

Je kunt vitamine D op diverse plaatsen aanschaffen, zoals de apotheek, drogist en supermarkt. De kosten hiervoor bedragen gemiddeld tussen de € 7 en € 8 per jaar. Het vitamine D-product dat je op deze locaties koopt, kan er anders uitzien dan je gewend bent. De sterkte wordt uitgedrukt in Internationale Eenheden (IE of IU) of microgram (mcg of μg). 1 microgram staat gelijk aan 40 Internationale Eenheden.

Vraag en antwoord

Is het, als zorgverlener, toegestaan om voorbehouden handelingen zelfstandig uit te voeren?

Het uitvoeren van voorbehouden handelingen als zorgverlener is doorgaans onderworpen aan specifieke regelgeving en wetten die variëren per regio en land. Voorbehouden handelingen zijn medische handelingen die alleen door bevoegde […]

Welke (voorbehouden) handelingen mag mijn zorgverlener wel of niet uitvoeren?

Zorgverleners mogen verschillende handelingen uitvoeren, afhankelijk van hun bevoegdheid en bekwaamheid. Deze handelingen worden vaak verdeeld in ‘voorbehouden handelingen’ en ‘risicovolle handelingen’. De bevoegdheden kunnen variëren per type zorgverlener en […]

Is het toegestaan om in een privésituatie medisch te handelen?

Het verlenen van medische zorg in een privésituatie kan variëren afhankelijk van de juridische en ethische normen in jouw regio. Over het algemeen zijn er enkele belangrijke punten om in […]

magnifiercross