Logo zorg-informatie.nl Wit

Hoeveel PLB-uren krijg je in de gehandicaptenzorg?

Het aantal PLB-uren dat je ontvangt, is afhankelijk van de cao (collectieve arbeidsovereenkomst) die van toepassing is op jouw sector en functie. In de gehandicaptenzorg is dit geregeld in de CAO Gehandicaptenzorg.

Opbouw van PLB-uren

Volgens de CAO Gehandicaptenzorg worden PLB-uren op basis van dienstjaren opgebouwd. Dit betekent dat het aantal uren kan variëren afhankelijk van hoe lang je in dienst bent. De opbouw van PLB-uren is als volgt:

 • 0 tot 9 dienstjaren: 57 PLB-uren per jaar.
 • 10 tot 14 dienstjaren: 76 PLB-uren per jaar.
 • 15 tot 19 dienstjaren: 114 PLB-uren per jaar.
 • 20 dienstjaren of meer: 152 PLB-uren per jaar.

Bijzondere situaties

Naast de standaard opbouw van PLB-uren kunnen er in sommige gevallen extra uren worden toegekend, bijvoorbeeld bij bepaalde leeftijdsgrenzen of langdurige dienstverbanden. Dit is afhankelijk van specifieke regelingen binnen de organisatie of aanvullende afspraken in de cao.

Gebruik van PLB-uren

PLB-uren kunnen voor verschillende doeleinden worden ingezet, afhankelijk van de behoeften van de werknemer. Hier zijn enkele veelvoorkomende manieren waarop medewerkers in de gehandicaptenzorg hun PLB-uren kunnen gebruiken:

 • Zorg voor familie: PLB-uren kunnen worden opgenomen om te zorgen voor zieke familieleden of om extra tijd door te brengen met kinderen.
 • Studie en opleiding: Medewerkers kunnen PLB-uren gebruiken om te studeren of een opleiding te volgen, wat kan bijdragen aan hun professionele ontwikkeling.
 • Vrije tijd en ontspanning: PLB-uren kunnen ook gewoon worden opgenomen als extra vrije tijd om te rusten en te ontspannen, wat bijdraagt aan de mentale en fysieke gezondheid van werknemers.
 • Reizen: Voor langere reizen of vakanties kunnen PLB-uren worden ingezet, wat vooral nuttig kan zijn voor medewerkers die langere tijd willen doorbrengen buiten hun werk.

Voorwaarden en aanvraag

Het aanvragen van PLB-uren vereist meestal voorafgaande goedkeuring van de werkgever. Het is belangrijk om de aanvraag tijdig in te dienen en rekening te houden met de behoeften van de organisatie. Hier zijn enkele stappen voor het aanvragen van PLB-uren:

 • Bespreek je plannen: Praat met je leidinggevende over je plannen en hoe je van plan bent je PLB-uren te gebruiken.
 • Dien een formele aanvraag in: Vul het vereiste formulier in en dien je aanvraag formeel in volgens de procedures van je organisatie.
 • Wacht op goedkeuring: Wacht op goedkeuring van je aanvraag en zorg ervoor dat je eventuele alternatieve plannen hebt in geval van afwijzing.

Belang van PLB-uren in de gehandicaptenzorg

Het werken in de gehandicaptenzorg kan fysiek en emotioneel veeleisend zijn. Daarom zijn PLB-uren een waardevolle bron voor medewerkers om de nodige rust en herstel te vinden. Deze extra verlofuren helpen bij het voorkomen van burn-out en bevorderen een gezonde werk-privébalans, wat uiteindelijk de kwaliteit van zorg ten goede komt.

Voordelen voor werknemers

 • Gezondheid en welzijn: Extra verlof kan helpen bij het verminderen van stress en het verbeteren van de algehele gezondheid.
 • Professionele ontwikkeling: Door tijd te nemen voor studie en opleiding kunnen werknemers hun vaardigheden en kennis verbeteren.
 • Werk-privébalans: PLB-uren bieden flexibiliteit om persoonlijke verplichtingen en werk beter in balans te houden.

Voordelen voor werkgevers

 • Tevredenheid van medewerkers: Werknemers die de mogelijkheid hebben om extra verlof op te nemen, zijn vaak meer tevreden en gemotiveerd.
 • Verminderde ziekteverzuim: Door voldoende rust te nemen, kunnen medewerkers gezondheidsproblemen en ziekteverzuim verminderen.
 • Verbeterde zorgkwaliteit: Tevreden en goed opgeleide medewerkers dragen bij aan een hogere kwaliteit van zorg voor cliënten.

Conclusie

PLB-uren zijn een waardevolle toevoeging aan het arbeidsvoorwaardenpakket voor medewerkers in de gehandicaptenzorg. Het aantal PLB-uren dat je ontvangt, is afhankelijk van je dienstjaren en kan worden gebruikt voor diverse doeleinden zoals zorg voor familie, studie, en ontspanning. Door het juiste gebruik van PLB-uren kunnen zowel werknemers als werkgevers profiteren van een betere werk-privébalans, verbeterde gezondheid en welzijn, en een hogere kwaliteit van zorg.

Vraag en antwoord

Wat zijn goede controlevragen in de zorg?

Het stellen van goede controlevragen is essentieel in de zorg om de kwaliteit van de zorgverlening te waarborgen en om ervoor te zorgen dat patiënten de juiste behandeling krijgen. Controlevragen […]

Welke drie ziekenhuizen zijn er?

In Nederland zijn ziekenhuizen essentieel voor het bieden van uitgebreide medische zorg. Deze zorginstellingen variëren in specialisatie en omvang. In dit artikel bespreken we drie soorten ziekenhuizen: algemene ziekenhuizen, academische […]

Welke zorg biedt de ggz?

De geestelijke gezondheidszorg (ggz) in Nederland biedt een breed scala aan behandelingen en ondersteuning voor mensen met psychische problemen en stoornissen. De ggz is er voor iedereen die hulp nodig […]

magnifiercross