Logo zorg-informatie.nl Wit

Ik maak mij zorgen om iemand met verward gedrag, waar kan ik terecht?

Er zijn verschillende signalen die erop kunnen wijzen dat iemand verward of zorgwekkend gedrag vertoont. Mocht je iemand in jouw omgeving hebben die voldoet aan onderstaande signalen, dan is het verstandig om hulp te zoeken. Bij wie je daarvoor terecht kunt, vertellen we je ook.

Signalen verward of zorgwekkend gedrag

Onderstaande signalen of symptomen kunnen een teken van verward gedrag zijn:

 • De persoon draagt vieze kleding;
 • Iemand ziet er onverzorgd uit;
 • De persoon komt verward over;
 • Iemand heeft een hele onrustige of zelfs zenuwachtige uitstraling;
 • De persoon komt heel veel of juist helemaal niet buiten;
 • Iemand zondert zich af en/of mijdt sociaal contact;
 • De persoon praat (veel) in zichzelf;
 • Iemand heeft veel vuilnis of rond het huis liggen;
 • De persoon gebruikt (overmatig) verdovende middelen, zoals drugs en alcohol;
 • Iemand komt de gemaakte afspraken niet na;
 • De persoon heeft moeite met het volgen van aanwijzingen of advies van anderen.

Meldpunt voor zorgwekkend gedrag

Als je je zorgen maakt over iemand met verward gedrag, zijn er verschillende stappen die je kunt ondernemen en organisaties die je kunt benaderen om te helpen:

 1. Bel de hulpdiensten: Als de persoon in kwestie een direct gevaar vormt voor zichzelf of anderen, aarzel dan niet en bel onmiddellijk de hulpdiensten (112 in veel landen). Geef zo duidelijk mogelijk aan wat er aan de hand is, zodat ze snel kunnen reageren. Daarnaast kun je ook Meldpunt Zorgwekkend Gedrag bellen (0800-1205). Je krijgt daar een deskundige aan de telefoon die jou van advies kan voorzien of een melding van verward gedrag kan noteren.
 2. Contacteer een crisislijn: In veel landen zijn er crisislijnen beschikbaar waar je terecht kunt voor advies en ondersteuning bij situaties van verward gedrag. Deze lijnen zijn bemand door getrainde professionals die je kunnen helpen bepalen welke stappen je moet nemen.
 3. Praat met hun familie of vrienden: Als je de persoon goed kent, kun je contact opnemen met hun familieleden of naaste vrienden om hen op de hoogte te brengen van de situatie. Zij kunnen mogelijk verdere stappen ondernemen.
 4. Neem contact op met een zorgprofessional: Als je merkt dat de persoon herhaaldelijk verward gedrag vertoont, kan het nuttig zijn om contact op te nemen met hun huisarts, psycholoog, psychiater of andere zorgverlener. Zij kunnen beoordelen of verdere interventie nodig is.
 5. Lokale gezondheidsinstanties: Sommige gemeenschappen hebben specifieke instanties of organisaties die zich richten op situaties met verward gedrag. Deze instanties kunnen advies geven en hulp coördineren.
 6. Begeleid de persoon naar hulp: Als het veilig is om te doen, kun je proberen de persoon naar een gezondheidszorginstelling te begeleiden. Blijf rustig en empathisch en leg uit dat je je zorgen maakt en wilt helpen.
 7. Vermijd confrontatie: Als de persoon agressief of vijandig reageert, probeer dan geen confrontatie aan te gaan. Houd afstand en bel de hulpdiensten als dat nodig is.

Het is belangrijk om te onthouden dat het omgaan met iemand met verward gedrag uitdagend kan zijn. Probeer kalm te blijven, wees begripvol en respecteer de grenzen van de persoon. Als er een direct gevaar is, is het altijd het beste om de hulpdiensten in te schakelen.

Vraag en antwoord

Wat zijn goede controlevragen in de zorg?

Het stellen van goede controlevragen is essentieel in de zorg om de kwaliteit van de zorgverlening te waarborgen en om ervoor te zorgen dat patiënten de juiste behandeling krijgen. Controlevragen […]

Welke drie ziekenhuizen zijn er?

In Nederland zijn ziekenhuizen essentieel voor het bieden van uitgebreide medische zorg. Deze zorginstellingen variëren in specialisatie en omvang. In dit artikel bespreken we drie soorten ziekenhuizen: algemene ziekenhuizen, academische […]

Welke zorg biedt de ggz?

De geestelijke gezondheidszorg (ggz) in Nederland biedt een breed scala aan behandelingen en ondersteuning voor mensen met psychische problemen en stoornissen. De ggz is er voor iedereen die hulp nodig […]

magnifiercross