Logo zorg-informatie.nl Wit

Ik wil graag aanvullend geboorteverlof. Hoe vraag ik dit aan?

Aanvullend geboorteverlof, ook wel bekend als partnerverlof, is bedoeld voor partners van moeders die net zijn bevallen. Met dit verlof kunnen partners meer tijd doorbrengen met hun pasgeboren kind. Hier zijn de stappen om aanvullend geboorteverlof aan te vragen.

Informeer bij je werkgever

Voordat je aanvullend geboorteverlof aanvraagt, is het belangrijk om te weten wat de regels en procedures zijn bij jouw werkgever. Neem contact op met je HR-afdeling of leidinggevende om te informeren naar het beleid en de voorwaarden voor aanvullend geboorteverlof.

Bepaal de duur van het verlof

Aanvullend geboorteverlof kan maximaal vijf weken worden opgenomen binnen zes maanden na de geboorte van het kind. Het verlof moet in hele weken worden opgenomen. Bepaal hoeveel weken verlof je wilt opnemen.

Dien een schriftelijke aanvraag in

Stel een schriftelijke aanvraag op voor aanvullend geboorteverlof en stuur deze naar je werkgever. Vermeld in de aanvraag de gewenste startdatum van het verlof en de duur ervan.

Bespreek de planning

Mogelijk wil je het aanvullend geboorteverlof direct na de geboorte opnemen, of juist op een later moment. Bespreek met je werkgever wat de meest geschikte planning is voor zowel jou als je werkplek.

Ontvang bevestiging

Zodra je werkgever je aanvraag heeft ontvangen en goedgekeurd, ontvang je een bevestiging van de startdatum en duur van het aanvullend geboorteverlof.

Informeer je collega’s en team

Informeer je collega’s en teamleden over je aanvullend geboorteverlof, zodat zij op de hoogte zijn van je afwezigheid en eventuele taken kunnen overnemen.

Geniet van het verlof

Tijdens het aanvullend geboorteverlof kun je genieten van de tijd met je pasgeboren kind en je partner. Dit verlof is onbetaald, dus houd rekening met de financiële impact ervan.

Zorg ervoor dat je tijdig de aanvraag indient en alle nodige informatie verstrekt aan je werkgever. Elke werkgever kan specifieke procedures en voorwaarden hebben, dus het is raadzaam om je goed te informeren voordat je het aanvullend geboorteverlof aanvraagt.

Vraag en antwoord

Wat zijn goede controlevragen in de zorg?

Het stellen van goede controlevragen is essentieel in de zorg om de kwaliteit van de zorgverlening te waarborgen en om ervoor te zorgen dat patiënten de juiste behandeling krijgen. Controlevragen […]

Welke drie ziekenhuizen zijn er?

In Nederland zijn ziekenhuizen essentieel voor het bieden van uitgebreide medische zorg. Deze zorginstellingen variëren in specialisatie en omvang. In dit artikel bespreken we drie soorten ziekenhuizen: algemene ziekenhuizen, academische […]

Welke zorg biedt de ggz?

De geestelijke gezondheidszorg (ggz) in Nederland biedt een breed scala aan behandelingen en ondersteuning voor mensen met psychische problemen en stoornissen. De ggz is er voor iedereen die hulp nodig […]

magnifiercross