Logo zorg-informatie.nl Wit

Waar kan ik medicijnen kopen?

Receptmedicijnen zijn alleen verkrijgbaar bij een apotheek. Voor zelfzorgmedicijnen heb je geen recept nodig. Deze medicijnen zijn ook verkrijgbaar bij drogisten en supermarkten.

Aankoop van receptmedicijnen

Receptmedicijnen kun je alleen krijgen met een recept van je (huis)arts. Deze geneesmiddelen koop je bij een apotheek.

Zelfzorggeneesmiddelen zonder recept

Voor zelfzorggeneesmiddelen heb je geen recept nodig, bijvoorbeeld voor medicijnen tegen hooikoorts. Deze geneesmiddelen zijn naast apotheken ook verkrijgbaar op andere locaties, zoals bij drogisten, supermarkten of benzinestations. De plaats waar je zelfzorgmedicijnen kunt kopen, hangt af van de categorie waaronder het medicijn valt. Er zijn 3 categorieën zelfzorgmedicijnen:

Alleen apotheek

Bij zelfzorgmedicijnen in de categorie “Alleen Apotheek” (UA) is het belangrijk dat de apotheker je uitleg geeft over het juiste gebruik. De apotheker houdt ook rekening met eventuele andere medicijnen die je gebruikt.

Apotheek en drogist

Zelfzorggeneesmiddelen in de categorie “Apotheek en Drogist” (UAD) kun je alleen bij apotheken of drogisten kopen. Dit zijn medicijnen die je veilig zelf kunt gebruiken. De apotheker of drogist kan hierover advies en uitleg geven.

Algemene verkoop

Zelfzorggeneesmiddelen in de categorie “Algemene Verkoop” (AV) kun je overal kopen. Hierbij gaat het om medicijnen die je veilig zelf kunt gebruiken. Ze zijn meestal verkrijgbaar in kleine verpakkingen. Voorbeelden hiervan zijn nicotinepleisters, pijnstillers en sommige maagzuurremmers.

Aankoop van medicijnen via internet

Alleen bij een betrouwbare aanbieder kun je veilig medicijnen via internet bestellen.

Vraag en antwoord

Wat zijn goede controlevragen in de zorg?

Het stellen van goede controlevragen is essentieel in de zorg om de kwaliteit van de zorgverlening te waarborgen en om ervoor te zorgen dat patiënten de juiste behandeling krijgen. Controlevragen […]

Welke drie ziekenhuizen zijn er?

In Nederland zijn ziekenhuizen essentieel voor het bieden van uitgebreide medische zorg. Deze zorginstellingen variëren in specialisatie en omvang. In dit artikel bespreken we drie soorten ziekenhuizen: algemene ziekenhuizen, academische […]

Welke zorg biedt de ggz?

De geestelijke gezondheidszorg (ggz) in Nederland biedt een breed scala aan behandelingen en ondersteuning voor mensen met psychische problemen en stoornissen. De ggz is er voor iedereen die hulp nodig […]

magnifiercross