Logo zorg-informatie.nl Wit

Waar vind ik informatie over mijn medicijnen?

Je kunt informatie vinden in de bijsluiter die je ontvangt bij je geneesmiddel. Vaak geeft je apotheker ook informatie over medicijnen. In de geneesmiddeleninformatiebank kun je informatie vinden over alle medicijnen die in Nederland zijn goedgekeurd.

Bijsluiter van medicijnen

Wanneer je medicijnen koopt in Nederland, wordt er altijd een bijsluiter in het Nederlands meegegeven. In de bijsluiter moeten de volgende gegevens staan:

  • De naam van het geneesmiddel.
  • De aanbevolen dosering.
  • Bekende bijwerkingen van het medicijn.
  • De actieve ingrediënten en hulpstoffen in het medicijn.
  • De hoeveelheid tabletten, zalf of gel in de verpakking.
  • Voor welke klachten of ziekten je het geneesmiddel kunt gebruiken.
  • In welke gevallen je het medicijn niet mag gebruiken (bijvoorbeeld als je allergisch bent voor een ingrediënt of tijdens de zwangerschap).
  • Het bedrijf dat het middel op de markt brengt.

Je kunt meer informatie over de bijsluiter vinden op de website van het CBG.

Informatie op de medicijnverpakking

De verpakking van het medicijn bevat ook informatie, zoals hoe je het medicijn moet gebruiken en bewaren. Welke informatie er op medicijnverpakkingen moet staan, kun je nalezen op de website van het CBG.

Informatie van de apotheek

Voor vragen over medicijnen en gezondheid kun je bij je apotheker terecht. Ook kun je kijken op de website van de apothekers: Apotheek.nl.

Informatie over vergoedingen van medisch geneesmiddel

Op de website Medicijnkosten kun je controleren of geneesmiddelen worden vergoed via het basispakket en hoeveel je eventueel moet bijbetalen. Ook kun je nagaan of er een alternatief geneesmiddel beschikbaar is zonder extra kosten.

Informatie medicinale cannabis

Je vindt alle informatie over het gebruik van cannabis als medicijn op de website van het Bureau Medicinale Cannabis.

Informatie over medicijnen online

Naast reguliere apotheken zijn er ook online apotheken die medicijnen verkopen. Om je gezondheid niet in gevaar te brengen, is het belangrijk om altijd de betrouwbaarheid van een webshop te controleren. Je kunt meer informatie vinden over het online bestellen van medicijnen op de website Online medicijnen bestellen.

Zoeken naar informatie over bijwerkingen van medicijnen

Op de website van Lareb kun je per geneesmiddel of vaccin informatie vinden over mogelijke bijwerkingen.

Geneesmiddeleninformatiebank

De geneesmiddeleninformatiebank bevat informatie over alle geregistreerde geneesmiddelen en homeopathische medicijnen in Nederland. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) beheert deze geneesmiddeleninformatiebank.

Informatie over diergeneesmiddelen

Ook voor diergeneesmiddelen kun je informatie vinden in de diergeneesmiddeleninformatiebank, die ook wordt beheerd door het CBG. Deze informatie is van toepassing op alle geregistreerde diergeneesmiddelen in Nederland.

Vraag en antwoord

Wat zijn goede controlevragen in de zorg?

Het stellen van goede controlevragen is essentieel in de zorg om de kwaliteit van de zorgverlening te waarborgen en om ervoor te zorgen dat patiënten de juiste behandeling krijgen. Controlevragen […]

Welke drie ziekenhuizen zijn er?

In Nederland zijn ziekenhuizen essentieel voor het bieden van uitgebreide medische zorg. Deze zorginstellingen variëren in specialisatie en omvang. In dit artikel bespreken we drie soorten ziekenhuizen: algemene ziekenhuizen, academische […]

Welke zorg biedt de ggz?

De geestelijke gezondheidszorg (ggz) in Nederland biedt een breed scala aan behandelingen en ondersteuning voor mensen met psychische problemen en stoornissen. De ggz is er voor iedereen die hulp nodig […]

magnifiercross