Logo zorg-informatie.nl Wit

Wat is het risico als ik een nepmedicijn gebruik?

De samenstelling van nepmedicijnen kan aanzienlijk verschillen van echte medicijnen. De betrouwbaarheid en veiligheid van nepmedicijnen zijn zeer onzeker. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid, zowel direct als op de lange termijn.

Op het eerste gezicht lijkt er niets verdachts aan nepmedicijnen. In feite zijn de nepverpakkingen en neppillen zo overtuigend nagemaakt dat zelfs deskundigen moeite hebben om ze van echte te onderscheiden. Echter, nepmedicijnen worden geproduceerd door onbetrouwbare instanties en voldoen niet aan de gangbare kwaliteitsnormen. Dit kan resulteren in de volgende problemen.

Afwijkende hoeveelheid werkzame stof

Veel nepmedicijnen bevatten weliswaar de werkzame stof, maar in een andere dosering dan vermeld op de verpakking. Hierdoor weet je niet zeker of je te weinig of te veel van de werkzame stof binnenkrijgt. Dit brengt het risico met zich mee van onderdosering of overdosering, wat ernstige gevolgen kan hebben voor je gezondheid. Omdat de effecten van te lage of te hoge doseringen onbekend zijn, zowel op korte als lange termijn.

Echte medicijnen ondergaan strikte controles en voldoen aan Europese wetgeving. Hierin staat dat de hoeveelheid werkzame stof maximaal 5% mag afwijken van de vermelde dosis. Bij nepmedicijnen ontbreekt deze controle.

Schadelijke bestanddelen

Nepmedicijnen kunnen onvermelde stoffen bevatten die niet op de verpakking staan. Deze kunnen goedkopere werkzame stoffen zijn die vergelijkbare effecten hebben, maar andere bijwerkingen met zich meebrengen. Zelfs als je niet meteen iets opmerkt, kan dit op de lange termijn schadelijk zijn voor je gezondheid. In sommige gevallen kunnen zelfs giftige stoffen in de pillen aanwezig zijn.

Vraag en antwoord

Wat zijn goede controlevragen in de zorg?

Het stellen van goede controlevragen is essentieel in de zorg om de kwaliteit van de zorgverlening te waarborgen en om ervoor te zorgen dat patiënten de juiste behandeling krijgen. Controlevragen […]

Welke drie ziekenhuizen zijn er?

In Nederland zijn ziekenhuizen essentieel voor het bieden van uitgebreide medische zorg. Deze zorginstellingen variëren in specialisatie en omvang. In dit artikel bespreken we drie soorten ziekenhuizen: algemene ziekenhuizen, academische […]

Welke zorg biedt de ggz?

De geestelijke gezondheidszorg (ggz) in Nederland biedt een breed scala aan behandelingen en ondersteuning voor mensen met psychische problemen en stoornissen. De ggz is er voor iedereen die hulp nodig […]

magnifiercross