Logo zorg-informatie.nl Wit

Iemand heeft dringend medische hulp nodig. Wat moet ik doen?

Als iemand dringend medische hulp nodig heeft, is het belangrijk om snel en adequaat te handelen. Volg de onderstaande stappen.

Bel direct het alarmnummer

In Nederland is het alarmnummer 112. Dit nummer is 24/7 bereikbaar voor noodgevallen, waaronder medische situaties waarin snel hulp nodig is.

Blijf kalm

Probeer rustig te blijven en zoveel mogelijk relevante informatie te verstrekken aan de hulpverleners aan de telefoon. Dit kan helpen om de juiste hulp snel ter plaatse te krijgen.

Geef duidelijke informatie

Geef door wat er precies aan de hand is, waar je je bevindt (adres, plaatsnaam) en eventuele andere relevante informatie zoals de toestand van de persoon, symptomen, enz.

Volg de instructies op

De hulpverleners aan de telefoon zullen je instructies geven over wat je kunt doen terwijl je wacht op professionele hulp. Volg deze instructies nauwkeurig op.

Zorg voor veiligheid

Probeer de omgeving veilig te houden voor zowel de persoon die hulp nodig heeft als voor jezelf. Indien mogelijk, verleen eerste hulp zoals reanimatie of het stelpen van bloedingen als je daarvoor getraind bent.

Blijf bij de persoon

Blijf bij de persoon tot de professionele hulpverleners arriveren. Bied geruststelling en steun.

Informeer omstanders

Als er anderen in de buurt zijn, vraag dan om hulp. Laat iemand anders indien nodig de deur openen, de omgeving veilig houden of assisteren.

Onthoud dat het belangrijk is om snel te handelen, maar ook om kalm te blijven en samen te werken met de professionele hulpverleners die ter plaatse komen.

Vraag en antwoord

Wat zijn goede controlevragen in de zorg?

Het stellen van goede controlevragen is essentieel in de zorg om de kwaliteit van de zorgverlening te waarborgen en om ervoor te zorgen dat patiënten de juiste behandeling krijgen. Controlevragen […]

Welke drie ziekenhuizen zijn er?

In Nederland zijn ziekenhuizen essentieel voor het bieden van uitgebreide medische zorg. Deze zorginstellingen variëren in specialisatie en omvang. In dit artikel bespreken we drie soorten ziekenhuizen: algemene ziekenhuizen, academische […]

Welke zorg biedt de ggz?

De geestelijke gezondheidszorg (ggz) in Nederland biedt een breed scala aan behandelingen en ondersteuning voor mensen met psychische problemen en stoornissen. De ggz is er voor iedereen die hulp nodig […]

magnifiercross