Logo zorg-informatie.nl Wit

Wanneer moet ik contact opnemen met of een bezoek brengen aan de spoedeisende hulp of huisartsenpost?

Het is belangrijk om het juiste moment te kiezen om contact op te nemen met de spoedeisende hulp (SEH) of huisartsenpost (HAP). Hier zijn enkele richtlijnen om te bepalen wanneer je contact moet opnemen met de SEH of HAP.

Spoedeisende Hulp (SEH)

  • Bij levensbedreigende situaties, zoals ernstige verwondingen, hevige bloedingen, ademhalingsproblemen, hartproblemen of bewusteloosheid, bel onmiddellijk het alarmnummer 112 voor medische hulp.
  • In geval van ernstige ongevallen, grote verwondingen, mogelijke botbreuken, ernstige brandwonden, etc.
  • Bij acute situaties die niet kunnen wachten en waarbij het leven of de gezondheid van de persoon in gevaar is.

Huisartsenpost (HAP)

  • Buiten de openingstijden van je eigen huisarts kun je contact opnemen met de HAP voor dringende medische klachten die niet direct levensbedreigend zijn.
  • Als je ziekteverschijnselen hebt die niet kunnen wachten tot de volgende dag, zoals hoge koorts, ernstige keelpijn, oorpijn, maagklachten, etc.
  • Bij niet-levensbedreigende verwondingen, zoals snijwonden, kneuzingen, verstuikingen, die geen onmiddellijke medische interventie vereisen.

Belangrijk om te onthouden

  • Bij twijfel over de ernst van de situatie, neem altijd contact op met de HAP of SEH. Ze kunnen advies geven over wat je het beste kunt doen.
  • Als je zorg nodig hebt maar het niet direct een noodsituatie lijkt te zijn, kun je ook je huisarts of de huisartsenpost bellen voor advies.
  • Onthoud dat je gezondheid voorop staat. Als je denkt dat een situatie dringend is en medische aandacht nodig heeft, aarzel dan niet om contact op te nemen met de juiste hulpdiensten of zorgverleners.

Vraag en antwoord

Wat zijn goede controlevragen in de zorg?

Het stellen van goede controlevragen is essentieel in de zorg om de kwaliteit van de zorgverlening te waarborgen en om ervoor te zorgen dat patiënten de juiste behandeling krijgen. Controlevragen […]

Welke drie ziekenhuizen zijn er?

In Nederland zijn ziekenhuizen essentieel voor het bieden van uitgebreide medische zorg. Deze zorginstellingen variëren in specialisatie en omvang. In dit artikel bespreken we drie soorten ziekenhuizen: algemene ziekenhuizen, academische […]

Welke zorg biedt de ggz?

De geestelijke gezondheidszorg (ggz) in Nederland biedt een breed scala aan behandelingen en ondersteuning voor mensen met psychische problemen en stoornissen. De ggz is er voor iedereen die hulp nodig […]

magnifiercross