Logo zorg-informatie.nl Wit

Ben ik verzekerd voor een zorgverzekering als ik woonachtig ben in het buitenland?

Als je woonachtig bent in het buitenland, gelden er specifieke regels met betrekking tot je zorgverzekering in Nederland.

Uitschrijven bij de gemeente

Als je verhuist naar het buitenland en je uitschrijft bij de Nederlandse gemeente, dan ben je in principe niet meer verplicht om een Nederlandse zorgverzekering aan te houden. Je kunt dan ook je zorgverzekering opzeggen.

Verdragslanden

Als je gaat wonen in een land waarmee Nederland een verdrag heeft gesloten over zorgverzekeringen, zoals EU- of EER-landen, kun je mogelijk aanspraak maken op medische zorg in dat land. Dit kan vaak geregeld worden met een Europees Verzekeringsbewijs (EHIC) of een speciaal formulier (bijvoorbeeld het S1-formulier voor gepensioneerden).

Particuliere verzekering

In sommige gevallen kan het raadzaam zijn om een particuliere zorgverzekering af te sluiten in het land waar je gaat wonen. Deze verzekering kan dekking bieden voor medische kosten en zorg in dat land.

Terugkeer naar Nederland

Als je op enig moment weer terugkeert naar Nederland om hier te wonen, ben je verplicht om opnieuw een Nederlandse zorgverzekering af te sluiten.

Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de regels en wetten met betrekking tot zorgverzekeringen in zowel Nederland als het land waar je gaat wonen. De situatie kan namelijk per land verschillen. Voordat je vertrekt, is het verstandig om contact op te nemen met je zorgverzekeraar en eventueel de instanties in het land van bestemming om te begrijpen wat de beste opties zijn voor je zorgverzekering en medische dekking.

Vraag en antwoord

Wat zijn goede controlevragen in de zorg?

Het stellen van goede controlevragen is essentieel in de zorg om de kwaliteit van de zorgverlening te waarborgen en om ervoor te zorgen dat patiënten de juiste behandeling krijgen. Controlevragen […]

Welke drie ziekenhuizen zijn er?

In Nederland zijn ziekenhuizen essentieel voor het bieden van uitgebreide medische zorg. Deze zorginstellingen variëren in specialisatie en omvang. In dit artikel bespreken we drie soorten ziekenhuizen: algemene ziekenhuizen, academische […]

Welke zorg biedt de ggz?

De geestelijke gezondheidszorg (ggz) in Nederland biedt een breed scala aan behandelingen en ondersteuning voor mensen met psychische problemen en stoornissen. De ggz is er voor iedereen die hulp nodig […]

magnifiercross