Logo zorg-informatie.nl Wit

Ben ik verzekerd voor zorg- en ziektekosten als ik een bezoek breng aan het VK (Verenigd Koninkrijk)?

Sinds het Verenigd Koninkrijk (VK) de Europese Unie heeft verlaten, zijn de regels omtrent zorgverzekeringen en zorgkosten veranderd. Als je als Nederlandse burger een bezoek brengt aan het VK, moet je op de hoogte zijn van de volgende punten:

  1. Zorgverzekering: Als je een Nederlandse basiszorgverzekering hebt, ben je in principe verzekerd voor noodzakelijke medische zorg tijdens tijdelijke verblijven in het VK. Dit geldt voor spoedeisende en noodzakelijke zorg. Het is echter aan te raden om vooraf bij je zorgverzekeraar te informeren over de precieze dekking en eventuele specifieke voorwaarden.
  1. EHIC-kaart: Voorheen kon je met een Europese zorgpas (EHIC-kaart) toegang krijgen tot medische zorg in het VK. Met de komst van de Brexit is de EHIC niet meer geldig voor het VK. In plaats daarvan heeft Nederland bilaterale afspraken gemaakt over medische zorg met het VK. Deze afspraken kunnen echter verschillen van de EHIC-dekking. Informeer dus vooraf bij je zorgverzekeraar.
  1. Reisverzekering: Naast je zorgverzekering is het sterk aanbevolen om een reisverzekering af te sluiten wanneer je naar het VK reist. Een reisverzekering dekt kosten die niet onder je zorgverzekering vallen, zoals repatriëring bij medische noodzaak.
  1. Eigen risico: Als je medische zorg nodig hebt in het VK, kan het zijn dat je het eigen risico van je Nederlandse zorgverzekering moet betalen, net als bij zorg in Nederland.

Het is belangrijk om voor je reis naar het VK contact op te nemen met je zorgverzekeraar en eventueel je reisverzekering om alle details en benodigde informatie te verkrijgen over de dekking en de te volgen procedures. Houd er rekening mee dat de situatie kan veranderen, dus het is verstandig om altijd de meest recente informatie te raadplegen voordat je op reis gaat.

Vraag en antwoord

Wat zijn goede controlevragen in de zorg?

Het stellen van goede controlevragen is essentieel in de zorg om de kwaliteit van de zorgverlening te waarborgen en om ervoor te zorgen dat patiënten de juiste behandeling krijgen. Controlevragen […]

Welke drie ziekenhuizen zijn er?

In Nederland zijn ziekenhuizen essentieel voor het bieden van uitgebreide medische zorg. Deze zorginstellingen variëren in specialisatie en omvang. In dit artikel bespreken we drie soorten ziekenhuizen: algemene ziekenhuizen, academische […]

Welke zorg biedt de ggz?

De geestelijke gezondheidszorg (ggz) in Nederland biedt een breed scala aan behandelingen en ondersteuning voor mensen met psychische problemen en stoornissen. De ggz is er voor iedereen die hulp nodig […]

magnifiercross