Logo zorg-informatie.nl Wit

Moet een zorgverzekeraar mij altijd accepteren als ik een zorgverzekering wil afsluiten?

Nee, een zorgverzekeraar is niet altijd verplicht om jou te accepteren als verzekerde wanneer je een zorgverzekering wilt afsluiten. Er zijn enkele situaties waarin een zorgverzekeraar het recht heeft om een verzekeringsaanvraag te weigeren.

Wettelijke acceptatieplicht

Zorgverzekeraars hebben een wettelijke acceptatieplicht voor de basisverzekering. Dit betekent dat ze niemand mogen weigeren voor de basisverzekering, ongeacht leeftijd, gezondheidstoestand of andere factoren.

Aanvullende verzekeringen

Voor aanvullende verzekeringen geldt geen wettelijke acceptatieplicht. Zorgverzekeraars kunnen je aanvraag voor een aanvullende verzekering weigeren of je vragen om medische informatie voordat ze je accepteren. Ook kunnen ze op basis van medische informatie bepaalde aanvullende dekkingen uitsluiten.

Betalingsachterstanden

Als je nog een betalingsachterstand hebt bij je huidige zorgverzekeraar, kan een nieuwe zorgverzekeraar je aanvraag weigeren totdat je de achterstand hebt ingelost.

Fraude of wanbetaling

Als je eerder betrokken bent geweest bij verzekeringsfraude of herhaaldelijk je premie niet hebt betaald, kan een zorgverzekeraar je aanvraag weigeren.

Het is belangrijk om te weten dat zorgverzekeraars over het algemeen geen medische selectie mogen toepassen voor de basisverzekering. Ze mogen dus geen aanvullende gezondheidsvragen stellen en geen hogere premie vragen op basis van je gezondheid. Voor aanvullende verzekeringen kunnen zorgverzekeraars wel aanvullende gezondheidsvragen stellen.

Als je wordt geweigerd door een zorgverzekeraar, ben je verplicht om een nieuwe zorgverzekeraar te zoeken die je wel accepteert voor de basisverzekering. Zorgverzekeraars zijn verplicht om iedereen voor de basisverzekering te accepteren, ongeacht gezondheidstoestand. Als je problemen ondervindt bij het vinden van een zorgverzekeraar, kun je contact opnemen met de overheid voor ondersteuning bij het vinden van een passende verzekering.

Vraag en antwoord

Wat zijn goede controlevragen in de zorg?

Het stellen van goede controlevragen is essentieel in de zorg om de kwaliteit van de zorgverlening te waarborgen en om ervoor te zorgen dat patiënten de juiste behandeling krijgen. Controlevragen […]

Welke drie ziekenhuizen zijn er?

In Nederland zijn ziekenhuizen essentieel voor het bieden van uitgebreide medische zorg. Deze zorginstellingen variëren in specialisatie en omvang. In dit artikel bespreken we drie soorten ziekenhuizen: algemene ziekenhuizen, academische […]

Welke zorg biedt de ggz?

De geestelijke gezondheidszorg (ggz) in Nederland biedt een breed scala aan behandelingen en ondersteuning voor mensen met psychische problemen en stoornissen. De ggz is er voor iedereen die hulp nodig […]

magnifiercross