Logo zorg-informatie.nl Wit

Wat heb ik nodig als ik mijn medicatie meeneem op reis?

Voor medicijnen die onder de Opiumwet vallen, dien je een Schengenverklaring of een medische verklaring aan te vragen, afhankelijk van het land waar je naartoe gaat. Onder opiaten vallen bijvoorbeeld slaapmiddelen, sterke pijnstillers, ADHD-medicijnen of medicinale cannabis. Het medicijnpaspoort geldt niet als geldig reisdocument, maar kan handig zijn om mee te nemen als je medische zorg nodig hebt in het buitenland.

Informatie over medicijnen en de Opiumwet

Vraag je apotheker welke medicijnen onder de Opiumwet vallen, of raadpleeg lijst 1 en 2 van de Opiumwet voor de werkzame stoffen van medicijnen.

  • Op lijst I staan bijvoorbeeld zware pijnstillers en Ritalin.
  • Op lijst II staan bijvoorbeeld slaap- en kalmeringsmiddelen.

Schengen- of medische verklaring voor medicijnen

Als je opiaten meeneemt naar een Schengenland of een land dat de Schengenverklaring accepteert, dien je een Schengenverklaring aan te vragen bij het CAK. Deze verklaring is maximaal 30 dagen geldig. Voor meer informatie over reizen met opiaten kun je bij het CAK terecht.

Voor landen buiten het Schengengebied heb je mogelijk een medische verklaring nodig. Deze medische verklaring is ook geldig in Schengenlanden waar je doorheen reist om je eindbestemming te bereiken. Een voorbeeld van een medische verklaring kun je vinden op de website van het CAK. Op Nederlandwereldwijd.nl lees je meer over medische verklaringen in het buitenland.

Medicijnpaspoort is niet een geldig reisdocument

Hoewel het medicijnpaspoort geen officieel reisdocument is, vermeldt het wel welke medicijnen je gebruikt en voor welke stoffen je overgevoelig bent. Dit kan handig zijn als je in het buitenland een apotheek of arts moet raadplegen. Je huisarts, apotheek of specialist kan dit paspoort verstrekken.

Het medicijnenpaspoort wordt ook wel geneesmiddelenpaspoort of Europees Medisch Paspoort genoemd.

Medicijnen in originele verpakking meenemen

Zorg ervoor dat je medicijnen meeneemt in de originele verpakking van de apotheek, inclusief het etiket. Dit maakt duidelijk dat het om een geneesmiddel gaat en niet om drugs.

Mag ik medicijnen meenemen naar Nederland?

In principe mag je de meeste medicijnen meenemen naar Nederland, mits je kunt aantonen dat ze voor persoonlijk gebruik zijn. Houd je aan de voorschriften voor het meenemen van medicijnen. Medicijnen met een verdovende werking vallen onder de Opiumwet. Deze mag je alleen meenemen naar Nederland als je een officiële verklaring hebt.

Als je een verklaring nodig hebt om je medicijn mee te nemen, controleer dan of deze verklaring gelegaliseerd moet worden. Informeer bij de lokale autoriteiten van het land waaruit je vertrekt naar de eisen voor het meenemen van medicijnen. Voor meer informatie over het meenemen van medicijnen op reis kun je terecht op de website van het CAK.

Vraag en antwoord

Wat zijn goede controlevragen in de zorg?

Het stellen van goede controlevragen is essentieel in de zorg om de kwaliteit van de zorgverlening te waarborgen en om ervoor te zorgen dat patiënten de juiste behandeling krijgen. Controlevragen […]

Welke drie ziekenhuizen zijn er?

In Nederland zijn ziekenhuizen essentieel voor het bieden van uitgebreide medische zorg. Deze zorginstellingen variëren in specialisatie en omvang. In dit artikel bespreken we drie soorten ziekenhuizen: algemene ziekenhuizen, academische […]

Welke zorg biedt de ggz?

De geestelijke gezondheidszorg (ggz) in Nederland biedt een breed scala aan behandelingen en ondersteuning voor mensen met psychische problemen en stoornissen. De ggz is er voor iedereen die hulp nodig […]

magnifiercross