Logo zorg-informatie.nl Wit

Wordt mijn zorg vergoed als ik op vakantie ben in het buitenland?

Of je zorg wordt vergoed tijdens een vakantie in het buitenland hangt af van verschillende factoren, zoals je zorgverzekering, het land waar je naartoe gaat en het soort zorg dat je nodig hebt. Hieronder beschrijven we enkele belangrijke punten om in gedachten te houden.

Basiszorgverzekering

Met een Nederlandse basiszorgverzekering heb je recht op noodzakelijke medische zorg tijdens een tijdelijk verblijf in het buitenland. Dit geldt meestal voor urgente medische hulp, zoals een ziekenhuisopname of behandeling bij de huisarts.

Europese Zorgkaart (EHIC)

Binnen de Europese Unie (EU) en enkele andere landen kun je gebruikmaken van de Europese Zorgkaart, ook bekend als de EHIC (European Health Insurance Card). Hiermee kun je op dezelfde voorwaarden toegang krijgen tot medische zorg als de inwoners van het land waar je verblijft. Dit geldt voor noodzakelijke zorg.

Reisverzekering

Een reisverzekering is geen vervanging voor een zorgverzekering, maar kan aanvullende dekking bieden, zoals medische kosten die niet onder de basiszorgverzekering vallen, repatriëring of kosten voor spoedeisende tandheelkundige zorg.

Eigen risico

Als je zorgkosten maakt in het buitenland die onder je Nederlandse zorgverzekering vallen, dan geldt mogelijk het eigen risico, net zoals in Nederland.

Aanvullende verzekering

Sommige aanvullende verzekeringen bieden extra dekking voor medische kosten in het buitenland. Controleer de voorwaarden van je aanvullende verzekering om te zien welke dekking je hebt.

Buiten de EU

Buiten de EU gelden vaak andere regels voor vergoeding van medische kosten. Het kan nodig zijn om vooraf toestemming aan je zorgverzekeraar te vragen of om de kosten zelf voor te schieten en later te declareren.

Het is raadzaam om voorafgaand aan je reis contact op te nemen met je zorgverzekeraar om te informeren naar de specifieke voorwaarden en dekking voor medische zorg in het buitenland. Vergeet niet om de nodige documenten, zoals je EHIC-kaart en reisverzekeringspolis, mee te nemen tijdens je reis. Dit zorgt ervoor dat je goed voorbereid bent en weet wat je kunt verwachten als het gaat om medische zorg en vergoedingen tijdens je verblijf in het buitenland.

Vraag en antwoord

Wat zijn goede controlevragen in de zorg?

Het stellen van goede controlevragen is essentieel in de zorg om de kwaliteit van de zorgverlening te waarborgen en om ervoor te zorgen dat patiënten de juiste behandeling krijgen. Controlevragen […]

Welke drie ziekenhuizen zijn er?

In Nederland zijn ziekenhuizen essentieel voor het bieden van uitgebreide medische zorg. Deze zorginstellingen variëren in specialisatie en omvang. In dit artikel bespreken we drie soorten ziekenhuizen: algemene ziekenhuizen, academische […]

Welke zorg biedt de ggz?

De geestelijke gezondheidszorg (ggz) in Nederland biedt een breed scala aan behandelingen en ondersteuning voor mensen met psychische problemen en stoornissen. De ggz is er voor iedereen die hulp nodig […]

magnifiercross