Logo zorg-informatie.nl Wit

Wordt vitamine D vergoed door de zorgverzekering?

Vanaf 1 januari 2023 wordt vitamine D niet meer vergoed door jouw zorgverzekering. Je kunt vitamine D voor een bescheiden bedrag zelf aanschaffen bij de apotheek, supermarkt of drogist.

Middelen met vitamine D niet langer vergoed

Vanaf 1 januari 2023 dien je middelen met vitamine D zelf te betalen. Dit geldt voor producten met:

  • Alle doseringen vitamine D (colecalciferol).
  • Een combinatie van vitamine D en calcium.
  • Een combinatie van vitamine D en alendroninezuur.
  • Calcifediol (Hidroferol®).

Belang van vitamine D-gebruik blijft

Indien je vitamine D gebruikt, blijft het van belang om dit voort te zetten. Vitamine D draagt onder andere bij aan sterke botten, tanden en spieren. Veel mensen maken voldoende vitamine D aan via hun huid wanneer ze in de zon zijn. Echter, dit geldt vaak niet voor mensen:

  • Die ouder zijn dan 50 jaar.
  • Die in verwachting zijn.
  • Met een donkere huidskleur.
  • Die niet veel buiten, of in natuurlijk zonlicht, komen.

Kinderen onder de 4 jaar maken vaak ook nog onvoldoende vitamine D aan. Jouw arts of apotheker kan je adviseren over de juiste dosering vitamine D.

Niet noodzakelijk om vitamine D te verzekeren

Op aanbeveling van Zorginstituut Nederland is besloten om vitamine D niet langer te vergoeden via de zorgverzekering. Volgens het Zorginstituut is het niet noodzakelijk om vitamine D te verzekeren vanwege de relatief lage kosten en de gemakkelijke verkrijgbaarheid ervan. Hierdoor valt het niet binnen de basisverzekering.

Het behouden van vergoeding voor vitamine D in het basispakket zou de maatschappij per persoon 10 keer zoveel kosten. Door deze vergoeding te schrappen, kan € 129 miljoen per jaar worden bespaard en ingezet worden voor zorg die wél essentieel is om te verzekeren.

Vitamine D verkrijgbaar bij apotheek en drogist

Je kunt vitamine D op diverse plaatsen aanschaffen, zoals de apotheek, drogist en supermarkt. De kosten hiervoor bedragen gemiddeld tussen de € 7 en € 8 per jaar. Het vitamine D-product dat je op deze locaties koopt, kan er anders uitzien dan je gewend bent. De sterkte wordt uitgedrukt in Internationale Eenheden (IE of IU) of microgram (mcg of μg). 1 microgram staat gelijk aan 40 Internationale Eenheden.

Vraag en antwoord

Wat zijn goede controlevragen in de zorg?

Het stellen van goede controlevragen is essentieel in de zorg om de kwaliteit van de zorgverlening te waarborgen en om ervoor te zorgen dat patiënten de juiste behandeling krijgen. Controlevragen […]

Welke drie ziekenhuizen zijn er?

In Nederland zijn ziekenhuizen essentieel voor het bieden van uitgebreide medische zorg. Deze zorginstellingen variëren in specialisatie en omvang. In dit artikel bespreken we drie soorten ziekenhuizen: algemene ziekenhuizen, academische […]

Welke zorg biedt de ggz?

De geestelijke gezondheidszorg (ggz) in Nederland biedt een breed scala aan behandelingen en ondersteuning voor mensen met psychische problemen en stoornissen. De ggz is er voor iedereen die hulp nodig […]

magnifiercross